Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Žurnal iz Berlina Mirjane Blagojev

U petak, 20. februara u 20 sati u Galeriji '73, Požeška 83a, otvara se samostalna izložba Mirjane Blagojev, "Lično mapiranje grada - Žurnal iz Berlina". Radovi se mogu pogledati do 5. marta.

 


"Serija digitalnih printova koji će biti predstavljeni na izložbi nastali su u Berlinu, gradu koji za mene predstavlja Evropu u malom.


Berlin je grad u kome skulpture zauzimaju veoma značajno mesto. U njemu su one zastupljene kao sastavni deo arhitekture, ali i kao spomenici koji podsećaju na burnu istoriju ovog grada. Oni su tu da sačuvaju sećanja na dobre, ali jednako i da podsete na one tragične periode i kao takvi, ovi spomenici za mene predstavljaju ogledalo suočavanja ljudi sa sopstvenom prošlošću.


Ovim radovima želim da dočaram taj duh prošlih vremena u gradu koji se neprestano gradi i razvija u jedan u najsavremenijih gradova Evrope.


Ova serija predstavlja za mene nešto izmedju dokumentarnih i ličnih beležaka, dnevnika s putovanja i vodiča, izmedju doživljaja i saznanja, čulnog i racionalnog, nešto izmedju prošlosti i sadašnjosti, pamćenja i zaborava, uništavanja i obnavljanja, večnosti i prolaznosti, kao i sam ovaj grad".


Mirjana Blagojev


 


Datum objavljivanja: 19.02.2009.