Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Zubun

Etnografski muzej u Beogradu 21. septembra slavi svoj 108. rođendan i tim povodom otvara izložbu Zubun - Kolekcija Etnografskog muzej u Beogradu iz XIX i prve polovine XX veka , autora izložbe mr Mirajne Menković.

 


Izložbu otvara Nebojša Bradić, minstar kulture Republike Srbije. Na otvaranju će govoriti  i Vilma Niškanović, direktorka EM. Izložba će biti otvorena u ponedeljak 21. septembra u 13 časova. Istog dana u 12 sati, pre ceremonije otvaranja izložbe, biće dodeljena nagrada "Borivoje Drobnjaković" za najbolji diplomski i master rad studenata etnologije i antropologije, kao i Nagrada za životno delo iz oblasti etnologije i etnografske muzeologije. 


U muzičkom delu programa nastupiće Divna Ljubojević i ansambl Melodi. 


Ulaz iz Uzun Mirkove 2. Na konfenciji za medije govoriće direktorka Muzeja Vilma Niškanović i autorka izložbe mr Mirjana Menković.


U tradicionalnoj kulturi odevanja srpskog naroda iz perioda XIX i prve polovine XX veka naziv zubun široko je rasprostranjen na južnoslovenskom balkanskom prostoru za gornji odevni predmet tipa dugog prsluka, koji je najčešće bio bez rukava, spreda celom ivicom razrezan i različite dužine. Izrađivan je od domaće vunene tkanine, sukna, pretežno bele boje. Iako se vezuje i za muški odevni asortiman, zubun je, dominantno, ženski odevni predmet. Iz XIX i prve polovine XX veka, po načinu izrade, pre svega, deo je ženske domaće radinosti, ali i umeća seoskih i gradskih majstora. Zubun je i jedan od najstarijih odevnih elemenata na južnoslovenskom balkanskom prostoru (i šire), ali, i jedan od temeljnih, najvažnijih i obaveznih odevnih predmeta u srpskoj narodnoj nošnji, posebno, u strukturi ženskog odevnog obrasca. Korišćen tokom cele godine, i leti i zimi, nesporno praktičan, pažnju istraživača s kraja XIX i u XX veku privlači još jednom njegovom osobinom: u likovno-estetskom smislu, to je jedan od najreprezentativnijih odevnih predmeta u srpskoj narodnoj nošnji.            


U muzejskim zbirkama zubun se ubraja u najzastupljeniji predmet. Kolekcija Etnografskog muzeja u Beogradu, na osnovu podataka sakupljenih u centralnoj kartoteci, broji 622 predmeta. U toku pripreme izložbe i izrade kataloga u obzir je uzeto 574 predmeta iz zbirki narodnih nošnji Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Republike Makedonije (BJRM) Etnografskog muzeja u Beogradu koji se mogu vezati za stanovništvo različite konfesionalne i etničke pripadnosti.Cilj izložbe je da predstavi Kolekciju koja je izuzetna kako po broju sačuvanih primeraka, tako i po formalnim, funkcionalnim i stilskim karakteristikama. To je najveća i najbolje očuvana Kolekcija iz XIX veka s južnoslovenskog balkanskog prostora i njeno prvo predstavljanje u ovom obimu pružiće posetiocima nova saznanja iz kulturne istorije srpskog naroda, ali i kulture odevanja s šireg balkanskog prostora. Cilj je da se ukaže na dinamične veze prošlosti i sadašnjosti i ponudi nov pogled na prepoznatljiv deo srpskog kulturnog identiteta. Ovom izložbom Etnografski muzej u Beogradu želi da promoviše i drugačiji pristup u radu, kako unutar same kuće, tako i s posetiocima. Prenamenom izložbenog prostora i multimedijalnom prezentacijom izložbi namera je da se zainteresuje i privuče što širi krug posetilaca, a bogat i neiscrpan fond Muzeja, izlaganjem manjeg broja originalnih predmeta, zapravo učini što dostupnijim.


 


 


Datum objavljivanja: 17.09.2009.