Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Zrenjanin o Zrenjaninu

Veče posvećeno novinskoj fotografiji pod nazivom „Istorija života u slikama” biće održano u četvrtak, 28. jula 2022, u 20 časova u Atrijumu Narodnog muzeja Zrenjanin.


 


Povod je zatvaranje izložbe „Zrenjanin o Zrenjaninu” koja predstavlja preko 60 dokumentarnih fotografija čiji su autori Branislav Milin i Ljuba Milosavljević, nekadašnji foto₋reporteri i urednici fotografije lista Zrenjanin. Fotografije prikazuju istoriju grada u drugoj polovini XX veka, sfere života na kojima su radnici u fabrikama, ljudi na ulicama, tokovi konstrukcije odnosno dekonstrukcije pojedinih objekata, mostova, pa i čitavih istorijskih epoha.



Na predavanju će biti reči o novinskoj fotografiji, u kontekstu lista Zrenjanin, kao i o značaju i ulozi fotografije kao vizuelnog medija u okviru lokalnog i nacionanog nasleđa. Na predavanju će govoriti Dalibor Bubnjević, generalni direktor, glavni i odgovorni urednik lista Zrenjanin, Jovan Njegović Drndak, foto-reportrer i urednik fotografije lista Zrenjanin, Dušan Marinković, viši kustos, akademski fotograf Narodnog muzeja Zrenjanin i Ivana Arađan, viši kustos, istoričar umetnosti.





Da podsetimo:

Izložba novinskih fotografija pod nazivom „Zrenjanin o Zrenjaninu”, organizovana je povodom 70 godina od osnivanja lista Zrenjanin i otvorena je početkom jula 2022. godine u Malom salonu zrenjaninskog muzeja. Izložene fotografije pripadaju arhivi nedeljnika Zrenjanin i privatnoj kolekciji Branislava Milina, a snimljene su u periodu od šezdesetih pa sve do devedesetih godina prošlog veka. Ovaj svojevrsni vremeplov vredno je svedočanstvo o razvoju Zrenjanina i onome što se u gradu dešavalo tokom poslednjih 40 godina XX veka.


 



 


Datum objavljivanja: 25.07.2022.