Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Zoran Vranešević: Plastičke veze 2.

Izložba skulptura i crteža pod nazivom "Plastičke veze 2" umetnika Zorana Vraneševića biće otvorena u petak, 10. novembra 2017. godine u 19 časova, u Galeriji `73. Izložba će trajati do 21. novembra 2017.


 


 


Izložbenu postavku čini serija skulptura i crteža u kojima se preispituju osnovna pitanja forme, materijala i postupaka, sa posebnim akcentom na uspostavljanje plastičke veze unutar svakog rada kao zasebne celine. I skulpture i crteži se sastoje od pojedinačano oblikovanih elemenata. Fokusirajući se na traženje skladne veze između različitih materijala, tokom procesa rada, autor u skulpturi pronalazi spojeve peščara i armature, mermera i čelika, drveta i pigmenata, pločastih materijala i drveta, dok su kod crteža papiri uklapani u kombinaciji sa tušem i akvarel olovkom.

Vraneševićev likovni rukopis utemeljen je svedenim formama, jezgrovitim iskazima i pažljivoj egzekuciji. Oblikovna jednostavnost, naglašena preciznost formi i delikatnost izvođačkog postupka ukazuju na kontemplativni pristup autora u čijem delu su jedinstvo misaonosti i likovnosti jasno vidljivi u svakom pojedinačnom eksponatu


Zoran Vranešević (Arilje 1967). Diplomirao 1998. i magistrirao 2002. godine na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u BeograduU klasi profesora Vladimira Komada. Član ULUS-a od 2000. godine. Samostalno izlagao u Beogradu (Galerija ULUS-a, Galerija Kolarčevog narodnog univerziteta, Galerija SKC, Galerija Magacin, Galerija SULUJ, Mala galerija ULUPUDS-a,) Kragujevac Moderna galerija Narodnog muzeja, Arilje Gradska galerija, Trebinje Muzej Hercegovine, Beč ( Galerija kulturnog kluba Nikola Tesla, Galerija Stalzer). Dobitnik je nagrada (2016. Nagrada za skulpturu, 13. međunarodni bijenale umetnosti minijature, Moderna galerija Kulturnog centra, Gornji Milanovac;  2015. Nagrada za skulpturu, Drugo beogradsko trijenale crteža i male plastike, Umetnički paviljon "Cvijeta Zuzorić", Beograd; 1998. Nagrada za skulpturu, Perspektive XXVI, Jugoslovenska galerija umetničkih dela "Andrićev venac", Beograd; 1998. Nagrada FLU Beograd za  skulpturu u kamenu, 1996. Nagrada FLU Beograd za skulpturu u kamenu). Učestvovao je na brojnim nacionalnim i međunarodnim grupnim izložbama, simpozijumima, kolonijama i radionicama.



Datum objavljivanja: 07.11.2017.