Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Zoran Tešanović: Zoomorfi

Otvaranje samostalne izložbe slika autora Zorana Tešanovića, pod nazivom ZOOMORFI, održaće se u četvrtak 9. februarau 19. časova u Galeriji `73. Izložba će biti otvorena do 21. februara 2017. godine.


 


"Slikarstvo Zorana Tešanovića u ovovramenoj poplavi površnosti i improvizacije, svojim visoko kultivisanim likovnim jezikom i estetičkom izbirljivošću vraća veru  u slikarstvo.

Tešanović je posvećeno i dosledno gradio svoj slikarski izraz i karijeru. Diplomirao je i magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi akademika, profesora  Radomira Reljića. Od profesora Reljića prihvatio je trajno opredeljenje za figuraciju, onu koja nas zagoneta tajnovitim značenjem simbola. Tako ga danas možemo uvrstiti u srednju generaciju srpskih figurativaca. Na akademiji je naučio da poštuje materiju slike i neguje izvođačku kulturu. To je bio stabilan temelj za njegovu umetničku avanturu traženja i nalaženja osobenog likovnog izraza. Našao ga je u svetu punom neočekivanijih susreta i nesvakidašnjih spojeva, koji nas intrigiraju svojim simbolično-rebusnim značenjima.

U ovim bajokvito čednim svetovima nenadano izčile provokativni detalji, i ti paradoksalni međuodnosi suprotnog, razbijaju iluziju o idiličnom miljeu ovih slika, a sve to stvara psihološke igre u kojima lebdi delikatna ironija ovovremenog intelektualca.

Virtuoznost izvedbe, kao svedočanstvo izuzetne likovne kulture, jedna je od bitnih karakteristika Tešanovićevih dela. Činu slikanja pristupa gotovo meditativno, slika dugo, po mesec dana jedno platno, pri tom je sve precizno islikano i dorečeno.

Pri tom likovna izvedba krajnje osmišljeno prati ideju o pomerenim značenjima zagonetnih prizora. Koloristička euforija svetlom ispunjenih rajskih boja, zatamni se velikom površinom crne ili agresivno zazvuči crvenom. Na oblicima se odvija igra dvostrukosti. Jedre, vitalističke forme šire se i nadovezuju jedna na drugu da bi istovremeno, svojom stilizacijom, zadržali privilegiju večnog detinjstva.

Na slikama Zorana Tešanovića,nastalim poslednjih nekoliko godina, prepoznajemo duh i osnovnu ideju sa predhodnih radova, ali su oblici pretrpeli izvesnu sadržajnu i likovnu metamorfozu. Unutar zahtevnog slikanog prostora centralni deo zauzima velika zoomorfna figura. Ponuđene oblike umetnik je obradio koristeći misaonu operaciju apstrahovanja i na taj način odvojio bitno od nebitnog. Tešanović insistira na plemenitoj materijalizaciji, i ekspanziji hromatike, a u građenju plastične strukture pokazuje antikvarski afinitet.

Stilizacija dominira ovim delima, gde su u čudesno dekorativnim kompoziciskim aranžmanima objedinjeni figuracija i geometrisko-organični oblici, koji su zapravo oblici iz prirode, ovde sublimirani do simbola. Ove slike nose visoku likovnu estetiku.

Sikarstvo Zorana Tešanovića svojom originalnom vizijom, likovnom artikulacijom koja uporište nalazi u ovovremenom iskustvu sveta, kao i negovanjem truda uloženog u delo da bi se dostigla perfekcija izvedbe, značajno učestvuje u oblikovanju savremenog srpskog figurativnog izraza danas."

Jasmina Tutorov, istoričar umetnosti



Zoran Tešanović rođen je 1961. godine u Zrenjaninu. Studije slikarstva završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1988. godine. Postdiplomske studije na istom fakultetu završio je 1993. godine. Član je ULUS-a od 1988. godine. Imao je više samostalnih izložbi u najznačajnijim galerijama u zemlji. Učestvovao je na velikom broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nekoliko značajnih priznanja i nagrada za slikarstvo. Radi kao slobodni umetnik. Radovi Zorana Tešanovića nalaze se u važnim privatnim i muzejskim kolekcijama.


 


 



Datum objavljivanja: 06.02.2017.