Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Zoran Tešanović: Čulo dodira

U likovnom salonu doma kulture Čačak, u utorak, 24.oktobra, s početkom u 19 časova, biće otvorena izložba slika, autora Zorana Tešanovića , koji će se čačanskoj publici predstaviti radovima nastalim u protekle četiri godine.


 


Tešanovićevo slikarstvo, u ovovremenoj poplavi  površnosti i improvizacije, svojim visoko kultivisanim likovnim  jezikom  i  estetičkom izbirljivošću  vraća veru  u slikarstvo. Još na studijama prihvatio je trajno opredeljenje za figuraciju, posvećeno i dosledno je gradio svoj slikarski izraz i karijeru. Stilizacija dominira u njegovim delima, gde su u čudesno dekorativnim kompozicijskim aranžmanima objedinjeni figuracija i geometrijsko-organični oblici, koji su zapravo oblici iz prirode  sublimirani do simbola. Virtuoznost izvedbe, kao svedočanstvo izuzetne likovne kulture, jedna je od bitnih karakteristika Tešanovićevih dela.  



Postavka izložbe podrazumeva radove koji su nastali kao  rezultat novootkrivene snage unutar moga umetničkog  – Ja vjeruju. Život u savremenom društvu generiše stanja iscrpljenosti, egzistencijalne teskobe. Usled nedostatka duhovnosti, provalija između čoveka i čoveka postaje nepremostiva. Toga smo svesni, ali i nemoćni da taj problem rešimo. Šta nam onda preostaje. Jedino umetnost, ona nam daje mogućnost da stvaramo drugačije "svetove", žive i verodostojne.   Nove slike sam tematski objedinio u ciklus "Čulo dodira" i one su ironična i humorna refleksija na vreme u kome živimo. Čulo dodira je sublimat svih čula, verovatno najdragocenije ljudsko čulo. Ono je sinonim za ljubav, povezanost, podseća na postojanje instikta za očuvanje vrste – ističe Tešanović. Sikarstvo Z. Tešanovića svojom originalnom vizijom, likovnom artikulacijom koja uporište nalazi u ovovremenom iskustvu sveta, značajno učestvuje u oblikovanju savremenog srpskog figurativnog izraza.



Zoran Tešanović rođen je u Zrenjaninu 1961. godine. Diplomirao je na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu 1988. godine, u klasi profesora Radomira Reljića. Postdiplomske studije na istom fakulteu završio je 1993. godine. Član je ULUS-a od 1988. godine. Imao je više samostalnih i učestvovao na brojnim grupnim izložbama u  zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nekoliko značajnih nagrada i priznanja za likovno stvaralaštvo. Živi u Sečnju, radi kao slobodni umetnik.




 



Datum objavljivanja: 23.10.2017.