Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Zoran Tairović: Velika arkana

U ponedeljak, 18. jula, u 20 časova, u Galeriji SULUV, biće otvorena izložba slika „Velika arkana" Zorana Tairovića. Posetioci će izložbu moći da pogledaju do 29. jula 2022.


 


Izvod iz teksta ,,Ekspanzija boja iz pozicije nevidljivosti”

Ciklus slika ,,Velika arkana” Zorana Tairovića oslonac ima u autorovom dobrom poznavanju umetnosti majstora raznih epoha, kao i njegovom umeću da se nadoveže u korpusu simbolističkog stvaralaštva i, istovremeno, oblikuje sopstveni izražajni modus. Rezultat su monumentalne slike, bazirane na ličnom iskustvu prethodnih ciklusa, kao i na mladalačkim atributima evropske riznice fresko slikarstva, još od opštih tipova likova. I još važnije, slike koje oživljavaju anđeoske potencijale. Pažljivom posmatraču i poznavaocu umetnosti neće promaći kreativno linkovanje Zorana Tairovića sa majstorima slikarstva od Antonija Solarija il Zingara, predstavnika napuljske škole, preko Karavađa do Ota Milera i Pikasa, koje prepoznajemo kao umetnike Rome ili pak romskog stanja duha, u evropskoj novovekovnoj kulturi, i inicijacija revizije istorije umetnosti ovog perioda i podneblja. Nije to dijalog, već procesualna zagonetka zamršenih puteva i kodova, imaginarnog (ogledalskog) i realnog, koja nas, u krajnjoj liniji, dovodi do pitanja - ko smo, zapravo, mi, Evropljani, i čemu to, danas, težimo. Odnosno, kakav je položaj svakog od nas, kao subjekta, u svetu koji nas okružuje i definiše.”

Ljubica Jelisavac, istoričarka umetnosti (AICA Srbija)



Zoran Tairović (1966) – direktor Interkulturalnog teatra - Po obrazovanju akademski slikar i doktor interdisciplinarnih studija menadžmenta u primenjenim umetnostima, po stvaralaštvu multimedijalni umetnik, po delovanju aktivista. Dobitnik prestižnih svetskih priznanja za slikarstvo, autor prve romske opere i mjuzikla i mnogih nagrađivanih dokumentarnih filmova. Sa svojim umetničkim performansima učestvovao na mnogim značajnim festivalima i događajima u zemlji i svetu. Pokretač je i direktor međunarodnog festivala dokumentarnog filma sa romskom tematikom FROM koji se svake godine održava u Malom Iđošu.

Više informacija na sajtu suluv.org


 



Datum objavljivanja: 13.07.2022.