Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Zoran Milutinović: Linije

U ponedeljak, 2. oktobra u 19h u Galeriji Grafički kolektiv na Obilićevom vencu otvara se izložba Zorana Milutinovića, doktora medicinskih nauka i umetnika fotografije.


 


Negujući humanističke ideale kroz posvećenost lekarskoj profesiji, dr Milutinović se od rane mladosti interesuje za umetnosti (pripremao se za studije arhitekture), a od 2006. ozbiljnije se posvećuje umetnosti fotografije. Autor se bavi različitim tematskim oblastima i tehničkim mogućnostima ovog medija - pejzažna, dokumentarna, eksperimentalna i infracrvena fotografija. U domenu crno-bele fotografije, Milutinović mapira različite oblike linearnosti u prirodnom ambijentu i minimalnim intervencijama (ogledalska simetrija, efekat reljefa u apliciranim pravougaonim poljima) stvara kompozicije u kojima prepoznatljive motive arhitekture, biljnog i životinjskog sveta karakteriše visok nivo pročišćene likovnosti.

„Koristim svaku priliku da fotografišem, bez obzira na način, važno je vizuelno opažanje, najvažnije je videti dobar kadar. Carska Bara, Tara i druga prirodna staništa različitih primeraka flore i faune za mene su veoma inspirativna. Tako nastaju kolekcije mojih foto-safarija u kojima dominiraju prirodni ambijenti, ptice, životinje, pejsaži, ali i kadrovi koji beleže život sela, atmosferu grada. Bliska mi je i dokumentarna fotografija, a situacije sa migrantima deo su tog koncepta… snimam u rasponu od fantastičnih ptica do opasnih medveda, od kadrova veduta grada do makro-fotografija insekata. Fasciniran sam prirodom. Memedović je u TV emisiji o meni i mojoj supruzi Violeti istakao da smo mi povezani sa prirodom srećni ljudi… Sve zavisi od predmeta. Moje naknadne intervencije su minimalne, želim da sačuvam autentičnost  prirode, ne dokument već umetničku vrednost kadra.”                                               

(iz razgovora Ljiljane Ćinkul sa autorom)



Zoran Milutinović (1951. Beograd) otorinolaringolog, doktor medicinskih nauka, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu. Član Foto saveza Srbije, sa zvanjem kandidat-majstor fotografije i najuspešniji autor Saveza 2009-2012. godine. U Srbiji jedini nosilac zvanja EFIAP/p (Ekselencija – platina Internacionalne federacije fotografskih asocijacija) i GPSA (zlato Fotografskog društva Amerike). Priredio 21 samostalnu izložbu i učesnik preko 350 grupnih izložbi fotografija u zemlji i inostranstvu. Dobitnik preko 280 nagrada i pohvala. Koautor i urednik jedne fotomonografije.           



 


Datum objavljivanja: 29.09.2017.