Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Zoran Kuzmanović: Autoportreti

U četvrtak, 21. decembra sa početkom u 19 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u Dvorcu Petrovića, Podgorica, biće otvorena izložba radova srpskog vajara Zorana Kuzmanovića pod nazivom "Autoportreti".


 


Zoran Kuzmanović je rođen 1967. godine u Smederevu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1993. u klasi prof. Nikole Jankovića. Završio je magistarske studije 2002. na istom fakultetu kod mentora prof. Vladimira Komada. Doktorirao je na Umetničkim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu 2014. kod mentora prof. Veljka Lalića. Od 2010. do 2015. bio je zaposlen kao Umetnički saradnik na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Rukovodilac je „Umetničke radionice Kuzman” u Smederevu. Izlagao je na velikom broju kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.


Izložba Zorana Kuzmanovića u Centru savremene umjetnosti Crne Gore sastoji se od 29 radova realizovanih u aluminijumu i kombinovanim materijalima (staklo, epoksidne smole, sajle, čelik, bronza).


„Izložbu čini više prostornih instalacija, odnosno individualnih radova koji u svojoj saznajnoj osnovi polaze iz esencijalističkog pristupa ali se svakako u tumačenju ne izoluju od relativističke percepcije i značenja. Naime, autor svoj glavni oslonac u radu pronalazi u istraživačkom i eksperimentalnom postupku koji direktno proizilazi iz samog tehnološkog procesa“, zapisala je istoričarka umjetnosti Nataša Radosavljević Kuzmanović.


Istoričarka umjetnosti Jasna Tijardović na ovu temu piše: „Svestan pozicije skulpture u takvim procesima redefinisanja koje su se reflektovale i na njegovu poziciju umetnika skulpture, Kuzmanović je isprepleo i kreirao hibridnu i dijalošku situaciju. Redefinisao je i reafirmisao formu datog objekta skulpture ... ne odustajući od linije kontinuiteta sa fenomenologijom okruglog“.


Izložbu će otvoriti Maja Dedić, istoričarka umjetnosti. .


Izložba u Dvorcu Petrovića se može pogledati do marta 2018.


 



Datum objavljivanja: 20.12.2017.