Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Zoran Ilić: Nesputane linije

U ponedeljak 27. maja, 2019 u 19 časova otvara samostalnu izložbu kaligrafije Nesputane linije Zoran Ilić, umetnik i profesor, specifičan po istraživanjima ovog drevnog medija i slova kao složene likovno - simboličke sinteze.


 


Upotrebom akvarela i tuša Ilić ga postavlja u središte svojih kompozicija, oslobađajući se gestualno i koloristički od pravila i discipline, ulazeći smelo u polje ekspresije prajezika - emocije koja stoji u korenu geneze glasa i njegove artikulacije kroz pismo. Postavku sačinjavaju pored eksperimentalnih listova i tradicionalno kaligrafski komponovani radovi, koji otvaraju brojna pitanja smisla kaligrafije u svetu digitalne agresije slika i inflacije grafičkog dizajna. Izložba traje do 8.VI 2019.


Zoran Ilić je rođen 21. februara 1960. godine u Jagodini. Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu završio je 1985. godine, u klasi profesora Stjepana Filekija. Predavao kaligrafiju na Fakultetu umetnosti u Prištini (Kosovska Mitrovica) i Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Redovni je profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu. Vodio je radionicu kaligrafije u Beogradu, Gračanici i Aleksincu. Izlagao grupno i samostalno na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Učesnik je više slikarskih kolonija međunarodnog karaktera. Član je ULUPUDS–a. Autor je knjiga  Kaligrafija, Ćirilska kaligrafija ,Život slovu i Krik.



Samostalne izložbe:

Kaligrafije, Atrijum Biblioteke grada Beograda, Beograd, 1994.

Kaligrafije, Galerija „Š“, OŠ „Vuk Karadžić“ Potočac,1995.

Rad na papiru, Galerija Grafički kolektiv Beograd,1996.

Kaligrafije, Galerija „Klub studenata 54“, Priština, 1997.

Kaligrafije , Galerija  Narodne biblioteke Kragujevac, 1998.

Kaligrafija-grafika, Galerija ″Most″, Podgorica, 2002.

Kaligrafije, Galerija Fakulteta umetnosti Niš, 2010.

Kaligrafije, Paviljon u Tvrđavi, Niš, 2010.

Slovo inspiracija, Galerija Kulturnog centra, Paraćin, 2011.

Ćirilska impresija, Galerija Narodnog muzeja, Kragujevac, 2012.

Ćirilska impresija, Galerija Centra za kulturu, Bela Palanka, 2012.

Kaligrafije, Galerija „Vladislav Maržik“, Kraljevo, 2012.

Ćirilska impresija, Galerija Kulturnog centra „Svetozar Marković“,Jagodina, 2012. Kaligrafije,  Galerija Narodnog muzeja, Vranje, 2012.

Život slovu, Galerija Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, Zvečan, 2013.

Život slovu, Galerija „Velimir A. Leković“, Bar, Crna Gora, 2013.

Život slovu, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Beograd, 2013.

Život slovu, Galerija „Mostovi Balkana“, Kragujevac, 2013.

Život slovu, Galerija DLUM, Skoplje, Makedonija, 2014.

Život slovu, Galerija Centra za kulturu, Kovin, 2014.

Kaligrafije – ćirilica, Prostor alternativnog centra, Gračanica, 2014.

Život slovu, Galerija NKC, Niš, 2014.

Krik, Galerija „Vladislav Maržik“, Kraljevo, 2015.

Krik, Galerija „Vitomir Srbljanović“, Pljevlja, Crna Gora, 2016.

Krik, Velika većnica Gradske kuće, Subotica, 2016.

Krik mrlje, Galerija Centra za kulturu, Bijelo Polje, 2017.

Krik mrlje, Galerija Kuća Đure Jakšića, Beograd, 2018.



Kolektivne izložbe:

Njujork, San Francisko - SAD; Toronto - Kanada, Trnovo, Lom, Pernik - Bugarska; Skoplje - Makedonija; Herceg Novi, Pljevlja - Crna Gora; Beograd, Niš, Kragujevac, Kraljevo, Zrenjanin, Čačak, Priština - Srbija.





E-mail: zilic212@gmail.com





Zoran Ilić

Kaligrafije

NE-SPUTANE LINIJE

Rad umetnika kaligrafije Zorana Ilića specifičan je po svojim  recentnim oblicima, pre svega zahvaljujući težnji za potpunom individuacijom forme slova. Kaligrafija je, jednako kao i umetnost stvaranja medalja ili nakita, samotna i precizna umetnička delatnost, koja uključuje, pored vrhunske manuelne veštine i poznavanja zanata, strpljenje i robovsku posvećenost. Kontraverzna je, sui generis, bučnom, medijski prenapregnutom svetu vizuelnih komunikacija i umetnosti, u koji filozofija spektakla i političke angažovanosti uveliko ulaze i menjaju forme prezentacije. I dok umetnik, osećajući unutrašnju napetost između razuma (obrazovanja, pravila  i tehničke veštine) i emocije označava svoje delo kao traganje za novim „ životom slova“, spoljne forme njegovih listova govore o procesu de - komponovanja slikovnog koda slova. Do granice stanja u kome se događa enformelističko rasprskavanje forme, Ilić se prepušta snazi same pikturalne materije - tuša i akvarelskog pigmenta, potezima četkice, nepredvidivosti  kretanja vode, ulazeći u oblast nesputanog ekspresivnog delovanja. Prelazi dugu kružnu putanju od strogo kontrolisanog kaligrafskog poteza  preko formiranog znaka, precizno određenog prema označenom slovu / glasu, do njegovog dekomponovanja i prelaska u trenutak bljeska unutrašnjeg poriva, u krajnjem i dekonstrukciji, odnosno enformelizaciji znaka. Nazvavši najnoviji ciklus radova indikativno „Krik fleke“ Ilić, zaljubljenik u pismo, u svom zrelom umetničkom trajanju, dolazi do korena ljudske komunikacije iz doba bez glasovne artikulacije, smelo otvarajući lične kanale oslobađanja, da bi se vratio ka prasuštini jezika kao izraza ne samo pojmova već i emocija. ...

Mirjana Bajić, istoričarka i teoretičarka umetnosti, maj 2019.


 


 



Datum objavljivanja: 27.05.2019.