Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Zoran Grebenarović: Anima mia

U Galeriji 212 biće predstavljeni novi radovi slikara Zorana Grebenarovića. Izložba pod nazivom Anima mia sadrži dvanaest slika, ulja na panelu i osamnaest crteža nastalih 2013.godine.

 



“… „MATERIJA JE BOJA“ - rekao je neki velikan (Matis Deni)?

U skladu sa tim monolitnost i čistota Grebenarovićeve materije, prevažu u zračenju i dejstvu nad bojom koju upotrebljava. Boja, dakle, deluje kakvoćom, a ne prevashodno zavodljivom osnovnom osobinom svetlosnog treperenja. U toj slonovači, ebonovini, fajansu, naslućujemo, po zvuku materije, a ne po njenoj strukturi, da je sjedinjeno mnoštvo boja i njihovih nijansi. Prepoznajemo, da je data boja, boja bojâ, njihov zajednički imenitelj, saliveni zvuk njihovih osobenosti i samosvojnosti. Različite površine spaja arabeska koje nema, a koja bi, da postoji, odvajala dve čiste plohe, dva integrala boja. Elementarnosti materije - boje, doprinosi veština da se ne uočava da je nanošena na podlogu već da je i podloga „parče“ slike, samoniklo, celo, kao odlomljeno od nečega. To poimanje da su jedno i boja i ono od čega se sastoji, jedinstvena je odlika Zoranovog slikarstva.



Iako postoji samo prvi plan, slikom se širi prostor i oseća pokret. Šta to dočarava perspektivu u takvoj jednoobraznoj geometriji? Na krilima smelosti likovnog predloška oko čijeg značenja kružimo, perspektivu dočaravamo BRZINOM BOJE i RITMIČNOŠĆU OBLIKA. Prvim bi, slikarevim terminom, mogla da se objasni pukotina koja sugerira prostor, iako su jedna pored druge, jednolike, čiste boje. Skriven odnos, zakrivljenih, zaobljenih i u oštricu svedenih oblika, njihova uzajamnost i ritmičnost, ostvaruju utisak stalnog kretanja.

Ikona i komandni pult svemirske letelice.

Plošnost i pokret.

Freska i antropomorfni znak.

Vreme i prostor...

Budućnost je bila, a prošlost će biti ...“


iz kataloga Nikola Mirkov


Zoran Grebenarović je rođen 1952. u Leskovcu. Diplomirao je na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, 1981. Učestvovao je na preko 150 izložbi u zemlji i inostranstvu. Po povratku iz Njujorka 1986. počinje da se bavi živopisanjem hramova i ikonografijom. Član je ULUS-a od 1982. Član je Srpskog likovnog udruženja Lada od 2012. Živi i radi u Beogradu, na Zvezdari.



Samostalne izložbe:

1981. Galerija Diplomatskog kluba ambasade SAD, Beograd

1983. Galerija Doma omladine Beograd (slike)

1988. Collegium artisticum, Sarajevo (kolaži)

1989. Salon muzeja savremene umetnosti, Beograd (slike i crteži)

1993. Galerija Jazzbina, Beograd (slike)

1994. Galerija Sebastijan-art, Beograd (slike)

1999. Galerija ULUS-a, Beograd (slike)

2000. Salon 77, Galerija savremene likovne umetnosti, Niš (slike)

2007. Galerija RTS-a, Beograd (slike)

2011. Likovni salon Doma kulture, Čačak (kolaži i crteži)

           Dom Centra kulture Masuka, Velika Plana (crteži)

2012. Galerija ULUS-a, Beograd (slike)

2013. Galerija 212, Beograd (slike i crteži)


 



Datum objavljivanja: 04.09.2013.