Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Zoom razgovor o izložbi Vivarium

Ponedeljak, 13. jul 2020. u 18h. Umetnici Adrienn Újházi i Nemanja Milenković u online razgovoru sa Katarinom Kostandinović, kustoskinjom izložbe “VIVARIUM“, koja je do 17. jula otvorena u Galeriji Doma omladine Beograda.


 


*** U skladu sa novim merama donetim od strane nadležnih organa sa ciljem suzbijanja širenja koronavirusa, Dom omladine Beograda privremeno je odložio održavanje svih programa. Galerija DOB ostaje otvorena za publiku, ali isključivo za pojedinačne posete.



Izložba pod nazivom VIVARIUM je kolaborativna izložba Adrienn Újházi i Nemanje Milenkovića koji po prvi put izlažu zajedno. Kako rad Adrienn Újházi, tako i rad Nemanje Milenkovića karakteriše interdisciplinarnost, te eksperimentisanje u mediju crteža, slike, objekta, instalacije i performansa, namera izložbe je da rekreira i/ili evocira ambijent umetničkog studija ili svojevrsne umetničke laboratorije i pokaže procese akumulacije različitog materijala i pristupa sadržajima koji su tema individualnih istraživanja umetnika. Ambijent postavke bi nekoga naveo da pomisli da se radi o kabinetu kurioziteta, zbirci predmeta raznovrsnog porekla i namene. Poseban element postavke je i miris koji odaje neke hemijske procese nastanka radova Adrienn Újházi, ili reciklirane životinjske kože koju koristi Nemanja Milenković. Izložba ili postavka u ovom smislu može da funkcioniše i kao instalacija, kao rad, koji izbegava konvencionalni način prezentacije individualnih radova dvoje autora, funkcioniše kao mesto gde se dve prakse susreću, ali i razilaze u predmetu istraživanja umetnika.



Razgovor o izložbi VIVARIUM osvetliće (ne)vidljive procese dvoje umetnika i dati uvid u širi kontekst njihovog umetničkog delanja, istraživanja i aspiracija. Usled novonastalih okolnosti izazvanim COVID-19 i u skladu sa merama donetim od strane nadležnih organa Republike Srbije, razgovor će se realizovati online, putem ZOOM aplikacije i njemu možete pristupiti na sledećem linku:



Join Zoom Meeting

https://us04web.zoom.us/j/78751145246?pwd=NzQ3MnFXYjlmMUdIMm1yREkvekYwdz09

Meeting ID: 787 5114 5246

Password: 3mw2Pd

 

O izložbi:

VIVARIUM (30.06-17.07.2020.)

Savet Galerije DOB je došao na ideju da samostalne predloge za izlaganje i individualno predložene projekte Adrienn Újházi i Nemanje Milenkovića spoji i da time podstakne umetnike na dijalog.



Rad Adrienn Újházi ulazi u polje ekološke umetnosti (i bio art-a). Njen istraživački pristup podrazumeva upotrebu prirodnih elemenata i materijala u njihovom (najčešće sirovom) izvornom stanju, te minimalnim intervencijama dolazi do rezultata u vidu instalacije, objekta. U radovima Adrienn Újházi primećujemo afinitet ka predmetima – instalacijama koje nastaju iz eksperimenata nalik laboratorijskim. Često je u radovima umetnice prisutna ideja stvaranja organskog dela, koje nije suviše obrađeno, te sami materijali ostaju u izvornom, sirovom stanju. Nemanja Milenković se bavi odnosom ljudi prema životinjama u savremenom društvu i kako se kolektivni i individualni identitet formira spram njega. Često je glavni motiv njegovog umetničkog istraživanja ljudska okrutnost prema životinjama i želja da se  društvo osvesti u tom smeru. On s druge strane često u predmetima svog istraživanja i elementima svojih instalacija istražuje simbolički potencijal životinja čije delove koristi. Poput metaforičkih umetničkih akcija iz šezdesetih i sedamdesetih postavke Nemanje Milenkovića često deluju kao šamanske relikvije/ostaci ritualnih aktivnosti ili kao dokaz nasilne smrti.



www.domomladine.org


 



Datum objavljivanja: 13.07.2020.