Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Žolt Kovač: Upotreba slike

U sredu, 20. novembra u 20. sati u prostoru Šok zadruge (ex Art Klinika), Novi Sad, Zmaj Jovina 22, u pasažu, otvara se samostalna izložba slika autora Žolta Kovača pod nazivom, "Upotreba slike".


 


Izložba „Upotreba slike“ prikazaće moja iskustva sa slikom tokom proteklih petnaestak godina. Prva interesovanja su išla u pravcu pitanja o prirodi slike, šta je to slika, zašto neko uopšte ima potrebu da slika, kao i o poziciji slikara tj. umetnika. Istraživao sam ova pitanja, međutim nisam našao zadovoljavajuće odgovore. Zbog toga sam jedno vreme napustio sliku kao medij i radio na drugim poljima. Slici sam se ponovo vratio kasnije, sa novim iskustvom iz drugih medija i sa novim potrebama i pogledom na umetnost. Mnogo sam razmišljao o ulozi umetnosti kao i o lokalnom društvenom kontekstu, o kontinuitetu i diskontinuitetu, o tome da je lokalni kontekst jedinstven i da je nemoguće primeniti neke nove poglede i shvatanja tek tako „od gore“. Zato sam malo po malo, iz serije u seriju slika polako razrađivao stvar i ponajviše sebi razjašnjavao šta je to slika i na koje načine ona može da se upotrebljava. Taj proces i dalje traje. Presudno je bilo shvatanje da je umetnost komunikacija, a umetničko delovanje kanal za komunikaciju, i da umetnost mora da uključi svest o slanju poruke i svest o publici koja poruku prima, kao i da umetnost ne postoji sama za sebe već da je uvek u odnosu sa društvom.

Izložba otvara novu galeriju i novu sezonu Art klinike.

O svemu ovome ću detaljnije pričati na predavanju koje je sastavni deo izložbe „Upotreba slike“. Na predavanju ću pored priče o slici i slikarstvu dati moje viđenje pozicije i uloge umetnosti u društvu. Govoriću i o načinima prezentacije i mogućnostima prodaje umetnosti.



Datum predavanja sledi uskoro. Pratite na

www.facebook.com/zolt.k

www.facebook.com/art.klinika


 



Datum objavljivanja: 20.11.2013.