Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Žolt Kovač: Sjajne slike

U četvrtak, 30. maja u 20. sati u Likovnoj galeriji KCB-a, otvara se samostalna izložba slika autora, Žolta Kovača, pod nazivom, "Sjajne slike".Izložba traje do 16. juna, 2013. godine.


 


Posle Glupih slika i Slika suvišnih informacija iz ateljea Žolta Kovača stižu Sjajne slike.



Sjajne slike su rađene autolakirerskom tehnikom, metalik farbama za automobile na aluminijumu. Završna obrada slika je istovetna karoseriji novog automobila u autosalonu. Slike su polirane do visokog sjaja, dok im kristali u boji daju prepoznatljivo skup izgled. Ove slike se bave kritikom kulturološkog koda i mentaliteta koji nam je jako dobro poznat, a zbog koga često ne možemo da uhvatimo korak sa ostatkom sveta. Slike su formalno apstraktne, ali nose konkretne slogane poput Red ugrožava, Nasledno nepoznavanje komunikacije, Sloboda veća od dozvoljene, Dobročudno zlo, Deklarativna država i slično. Promena koja nam je potrebna ne leži u areni političkog, već na polju (široko shvaćene) kulture. Ništa se neće promeniti ako jednu političku garnituru zamenimo drugom istog kulturološkog koda. Sjajne slike bacaju svetlo na loše strane mentaliteta, ali istovremeno pokušavaju da ponude dozu optimizma i nade u mogućnost promene. Deo Sjajnih slika manjeg formata će biti izložen u visini očiju osmogodišnjeg deteta, a poruke koje one šalju putem slogana Hvala, Molim, U redu, Hoću, Da!, Volim, Zajedno, Slušam itd. optimistične su i ukazuju da bi promene trebalo pokrenuti od obrazovanja i promene pogleda na svet mladih.



Žolt Kovač je rođen u Pančevu 1975. godine. Posle završene Matematičke gimnazije studirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Magistrirao na istom fakultetu. Pohađao školu za istoriju i teoriju slike pri Centru za savremenu umetnost Beograd.Trenutno na doktorskim umetničkim studijama na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagao na 12 samostalnih i više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Slovenija, Nemačka, Austrija, Norveška, Poljska, Slovačka, Mađarska, Francuska, Češka, Estonija, Grčka, Rusija, Makedonija). Zaposlen kao predavač na Visokoj školi strukovnih studija Beogradska politehnika na predmetima Crtanje, Slikanje i Multimedijalne prezentacije. Živi u Beogradu.


 



Datum objavljivanja: 28.05.2013.