Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Žolt Kovač i Branislav Nikolić: Preživeti pad

Žolt Kovač i Branislav Nikolić, "Preživeti pad". Kustoskinja: Marija Radisavčević
Četvrtak, 12. decembar u 18h Umetnička galerija "Nadežda Petrović" Cara Dušana 6, Čačak.


Branislav Nikolić, You Have To Be Smarter (church, factory, mosque), 2018, triptih, drvo, 155 x 100 x 10 cm svaki


 


Izložba predstavlja realizaciju Nagrade publike na 27. Memorijalu Nadežde Petrović (2014) selektora dr Dejana Sretenovića, pod nazivom Кo to tamo preva, a koju su na osnovu broja glasova ravnopravno podelili Кovač za rad Кonferencija društvenih grupa i Nikolić za rad Sekundarna arhitektura.



Naziv izložbe PREŽIVETI RAD proistekao je iz promišljanja o potencijalnim zajedničkim elementima u stvaralaštvu oba autora, koji bi omogućili uslove za formulisanje jednog koncepta kao polazne tačke za građenje izložbe. Promišljena da funkcioniše kao celina, humorističko-ironično poigravanje sa njenim nazivom ističe angažovan pristup u umetničkom opusu i jednog i drugog autora sa fokusom na rad koji je prisutan u različitim vizuelnim, kontekstualnim i pojmovnim okvirima.



PREŽIVETI RAD implicira jednu opštu sliku i mesto koje pripada čoveku, u eri dominacije globalnog kapitalizma i neverovatnih nejednakosti, što se ne/posredno iščitava u stvaralaštvu Žolta Кovača i Branislava Nikolića.

 







U istraživačkom odnosu prema polju umetnosti, Кovač sa ogoljenom i brutalnom iskrenošću govori o običnim temama malog čoveka današnjice, konstatujući zapravo stanje društvenog duha i mentalnog zdravlja. Govorna pozicija njegovih radova predstavlja lično iskustvo sa kojim se vrlo lako možemo identifikovati, ako ne u potpunosti, onda barem u jednom njegovom segmentu.



Predstavljeni radovi omogućavaju vrlo sažet pregled dominantnih tema i motiva u Nikolićevom opusu koji su zastupljeni u slikama, objektima, crtežima i javnim skulpturama. Poseban segment njegovog stvaralaštva čini odnos prema materijalu, njegovim fizičkim i izražajnim svojstvima, poreklu i statusu koji zauzimaju u samom procesu rada i materijalizaciji ideje.



Izložba PREŽIVETI RAD, čija je kustoskinja i autorka uvodnog teksta u katalogu Marija Radisavčević, biće otvorena u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ do 31. januara 2020. godine.


 



 


Datum objavljivanja: 09.12.2019.