Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Zograf - društvo umetnika

U četvrtak, 15. septembra u 19 sati u Galeriji Muzeja Rudničko - takovskog kraja, u Gornjem Milanovcu, otvara se izložba, " Zograf - društvo umetnika - 80 godina od prve izložbe društva umetnika Zograf ".

 


GRUPA ZOGRAF


Predstavljanjem umetničke izložbe Zograf u 2011. godini obeležava se 80 godina od prve zajedničke izložbe ovoga beogradskog udruženja umetnika, 1931. godine u Novom Sadu i Osijeku. Delovanje društva umetnika Zograf (Živorad Nastasijević, Vasa Pomorišac, Ilija Kolarović, vajar, zatim Staša Beložanski, slikar i scenograf, te Radmila Milojković, Svetolik Lukić, Josip Car i Zdravko Sekulić, kao i arhitekte Branislav Kojić i Bogdan Nestorović) predstavlja bitan momenat u razvoju srpskog modernizma tokom treće i početkom četvrte decenije 20. veka. Uz osnivanje slikarskih udruženja u Srbiji koja su se borila za širenje evropskih ideja čiste likovnosti, ugledajući se na parisku školu, umetnici okupljeni oko Zografa gradili su autentični, nacionalni stil, zasnovan na srpskoj umetničkoj tradiciji, čije su likovne ideje i duhovnost nastojali da prenesu u savremenost, modernim likovnim sredstvima, sa istorijskom i nacionalnom tematikom. Grupa je osnovana 1927. godine i pojavljivala se na umetničkim smotrama do 1933, dok je tek 1940. zvanično rasformirana.


Izložbu realizuje Muzej Rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu u saradnji sa Muzejem savremene umetnosti u Beogradu. Biće izloženo 35 originalnih umetničkih dela iz četiri muzejske ustanova Srbije: Narodni muzej, Beograd, Muzej savremene umetnosti, Beograd, Muzej Rudničko-takovskog kraja i Galerija Matice srpske. Scenografija i arhitektura, kao i primer vitraža, specifični vidovi spoja likovne i primenjene umetnosti, biće prikazani na edukativnim panoima.


Izložba će biti prvo predstavljena u Gornjem Milanovcu 2011, zatim u Beogradu, te će gostovati u  Galeriji Matice srpske u Novom Sadu i u Narodnom muzeju u Kraljevu tokom 2012. godine.


Koncepcija izložbe i organizacija: Žana Gvozdenović, muzejski savetnik MSU Beograd


Asistent na projektu: Ana Bolović, kustos, Gornji Milanovac


 


 


Datum objavljivanja: 13.09.2011.