Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Žo An Lanvil: Priroda univerzuma

U ponedeljak 3. marta u 19 časova u Galeriji Grafički kolektiv, Obilićev venac, otvara se izložba Žo An Lanvil pod nazivom Priroda univerzuma. Izložba traje do 15. marta, 2014. godine.


 


Kanadska umetnica Žo An Lanvil već više od tri decenije aktivno učestvuje na internacionalnoj likovnoj sceni – izlaže, sarađuje sa umetnicima, dobija nagrade i priznanja. Koosnivač je Ateljea Pres papje i Međunarodnog bijenala savremene grafike Troa-Rivjer.

U njenom dugogodišnjem radu prisutna je društvena angažovanost u borbi za ljudska/ženska prava i zaštitu životne sredine. “Kada pokazujem drvo, to je da bih ukazala da je ono možda poslednje s obzirom na način na koji se ophodimo prema prirodi”, zapisuje Žo An u jednom od svojih tekstova.

U beogradskoj postavci “Priroda univerzuma” Žo An se bavi pitanjima staništa i utočišta.  Umetnica nam pruža prostor za skrivanje kako bismo izbegli da prisustvujemo uništavanju životne sredine i ljudskog potencijala koji je sa njom neraskidivo povezan. Da bi prikazala narušavanje ekološke ravnoteže, ona transformiše objekte iz prirode, koji evociraju pećine, vulkane, gnezda ili naše navike i ponašanje u svakodnevnom prostoru. Menjajući njihov izgled, ona referira i na promenu njihove uloge; jednostavne forme postaju artificijalni predmeti koji treba da ukažu na važnost očuvanja prirode. Grafike, crteži i objekti tri su različita medija kroz koja ova umetnica predstavlja skloništa i haos, koji ozbiljno ugrožavaju zakone prirode i humanih odnosa.



Žo An Lanvil (Kanada - Kvebek) je održala više od trideset samostalnih izložbi u Kanadi i u desetak zemalja širom sveta. Učestvovala je na brojnim bijenalima grafike i grupnim izložbama na pet kontinenata. Dobitnik je nekoliko nagrada u Kanadi i inostranstvu, uključujući i Gran pri za grafiku na Međunarodnom bijenalu Bharat Bhavan u Bopalu, Indija, nagradu Salona u Parizu, nagradu Međunarodnog Bijenala grafike  po pozivu Rekshem (Wrexham), Velika Britanija, i drugim. Radovi joj se nalaze u brojnim javnim i privatnim kolekcijama.


 



Datum objavljivanja: 01.02.2014.