Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Zmajevi i gradski samuraji

U utorak, 5. maja u 19 sati u Galeriji Singidunum, Knez Mihailova 40, otvara se samostalna izložba autorke Marije Tasovac, pod nazivom, "Zmajevi i gradski samuraji". Izložba traje do 15. maja.

 


Odabir od 8 haljina i  7 panoa za 38 samostalnu izložbu u gotovo tri decenije dugoj karijeri, takođe nije slučajan niti jednostavno određen ciklusom sa dominatnim motivom Zmaja. Iza simbolike broja 8 stoji intimna priča, tanana i nesaopštiva kao što je i sama materija svile. Lakše je saopštiva transpozicija simbolike Zmaja, koji  u istočnim kulturama znači sve najbolje, zaštitnički se odnoseći prema ljudskoj sudbini, podsticajno prema slabima i posustalima. Sve je suprotno od hrišćanske tradicije u kojoj je, kao simbol niskih strasti, mračnih sila pobeđen od svetog ratnika Georgija. Ratnici su na haljinama Samuraji, viđeni kao zaštitnici ženstvenosti, u modernom smislu, večno zauzeti, večno na putu. Direktan izvor Marijine inspiracije nije u tradicionalnom, vekovima nadograđivanom značenju simbola, već u nečemu potpuno savremenom- repertoaru motiva i simbolici tatoo-arta. Ipak, primarni cilj nije prenos simboličkog sadržaja, mada je prisutan, već uspostavljanje tautologije koža-svila, pokretljivosti ikonografije koja se, putem oslikanog odevnog predmeta, potpuno povezuju sa telom i puti, pokrećući se u skladu

sa njegovim najfinijim vibracijama, jednako kao i sa najekspresivnijim pokretima.


Mirjana Vajdić Bajić, istoričar umetnosti


"Zmajevi su medju nama. Oni izviruju iz ormana, knjiga i sa polica... Zmajevi čuvaju princeze, koje čekajući zauzete prinčeve idu same na Vernisaže i premijere i vode uvek zmajeve sa sobom. One nose zmajeve na tašnicama ili preko ramena, oko vrata na ešarpama ili sakoima i divno se slažu. Prinčevi nisu tu. Oni su zauzeti...


Koncept izložbe podrazumeva kolekciju od sedam modela - odevnih predmeta ( haljina, tunika, kompleta... ), unikata izvedenih u tehnici slikane svile - gutta+anilinske boje.


Inspiracija su japanski i kineski mitovi o večnim junacima, zmajevima i samurajima, koji su u ovom slučaju stilizovani u savremenom kontekstu i slikani na svili. Oni čine deo odeće i pretvaraju se u pokretne slike koje nosimo na sebi. Bogat kolorit i neobični kontrasti boja utiču na opšti vizuelni doživljaj ovih junaka, kao i na njihovo raspoloženje. Zmajevi se najprijatnije osećaju pored vode uz tirkizne i ultramarin tonove, a snagu ispoljavaju u jarko crvenim, vatrenim tonovima."


 


Datum objavljivanja: 30.04.2009.