Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Zlatni venci i dijademe iz Makedonije

U Narodnom muzeju u Beogradu otvorena je izložba Zlatni venci i dijademe iz Makedonije. Reč je o je gostujućoj izložbi fotografija ovih izuzetnih predmeta iz Arheološkog muzeja u Solunu.


 


U ovom  muzeju se čuva jedna od najbogatijih kolekcija zlatnih venaca i dijadema u svetu.



Otkrivani u antičkim grobnicama u svoj svojoj krhkoj lepoti izuzetne izrade, venci svedoče o vremenu prosperiteta ove oblasti. Zlatni venci  današnjici nose i informacije o poimanju smrti u antičkoj Makedoniji. O tome će zainteresovanim posetiocma govoriti arheolog dr Zorica Kuzmanović, sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, u četvrtak 20. marta u 18 časova u atrijumu Narodnog muzeja. Predavanje Religijski pogled na smrt u antičkoj Makedoniji  namenjeno je svim zainterosovanim posetiocima. Ulaz na predavanje se ne pleća.



Zlatni venci i dijademe predstavljeni na ovoj izložbi imaju za cilj da ilustruju različite aspekte interpretacija, umetničku vrednost i njihov način korišćenja, kao i da predstave najnovije nalaze sa iskopavanja vršenih u Makedoniji poslednjih decenija.



Pored mogućnosti da tematske izložbe Narodnog muzeja posetite svim danima u nedelji izuzev ponedeljka i uz predavanja četvrtkom, kada stručnjaci iz Narodnog muzeja i drugi pozvani istraživači našim posetiocima rasvetljavaju pojedine aspekte izložbe, izložbu Zlatni venci i dijademe možete posetiti i subotom od 17 časova, kada će vas kroz postavku provesti mladi saradnici Narodnog muzeja.



 Grupne posete potrebno je najaviti Odeljenju za edukaciju i rad sa publikom na adresu eduka@narodnimuzej.rs ili pozivom na broj 060 8075 035. Ova izložba će biti otvorena do kraja aprila 2014. godine.


 



Datum objavljivanja: 17.03.2014.