Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Zlatni presek Živorada Ciglića

U petak, 6. marta u Galeriji '73, Požeška 83, otvara se samostalna izložba skulptura autora, Živorada Ciglića - Cigle, pod nazivom "Zlatni presek". Izložba će biti postavljena do 19. marta.

 


Izborom radova pod nazivom "Zlatni presek", autor je želeo da posetiocima prikaže dela nastala kroz duži period stvaralaštva. Odabrane skulpture su tipične za vreme kada su nastale.

"Orah, dud, bagrem, granit, mermer, bojeni i liveni kamen, bronza, bakar, mesing, kovano gvožđe, beton, predmeti iz okoline, žica, klinovi, dugmad, plastika, glina, gips, sve je upotrebljivo. A kako, kada i koji će materijal biti korišćen, o tome odlučuju ideje i zanosi Ciglića.

Srebrnaste površine, zlatni i bronzani detalji, žućkaste tufne, jaka crvena, crna kao gar, i sa njima prirodna boja materijala.

Ciglić je redak među srpskim vajarima koji hoće i da nas zabavi izgledom svojih "modela". On spaja našu predstavu o ptici ili životinji sa mitskom figurom, i onda se poigrava na način velikih naivaca, velikih majstora, potsećajući nas na doba primitivnog, paganskog, prvog čoveka, deformiše stvarni izgled, čuva suštinu, vraća nam iskošen pogled na prirodu.

Živorad Ciglić – Cigla je pustinjak.

Između dva treptaja oka, sa damarom u srcu, pod rukom majstora Cigle, drvo, kamen ili metal pretvaraju se u umetničko delo".


Miroslav Josić Višnjić, 2008. god.


Izložba će biti otvorena do 19. marta 2009. godine




Radno vreme Galerije '73: 10 do 20 časova

           subotom od: 10 do 15 časova


 


Datum objavljivanja: 05.03.2009.