Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Zlatni osmeh

Šesti međunarodni bijenale karikature, "Zlatni osmeh", Etnografski muzej 12.-22. decembar 2008. Tema: Tradicija i progres. Otvaranje izložbe: u petak 12. decembra u 19 sati, izložbu otvara Dragomir Antonić, etnolog

 


Prateća izložba:  PORTRETNE KARIKATURE BRANISLAVA NUŠIĆA iz zbirke Muzeja grada Beograda - Legata Gite Predić Nušić i radova sa konkursa Zlatni osmeh 2008. NARODNO POZORIŠTE u Beograd, galerija – hol scena Raša Plaović, ulaz iz Francuske ulice. Otvaranje izložbe: u petak 12. decembra  u 13 sati, izložbu otvara mr Bojan Kovačević, direktor Muzeja grada Beograda i Nebojša Nušić. Organizator:  ULUPUDS i FEKO SRBIJE

Izložba je otvorena do 30. decembra 2008.


Univerzalnost ovogodišnje teme bijenala TRADICIJA I PROGRES provocirala je brojne autore širom sveta da se, na njima svojstven način, pozabave odnosom prošlog i budućeg. 

Pristigle su duhovte, sarkastične, provokativne, zanimljive, neobične, originalne, lepe, intrigantne karikature (oko 500) čiji odgovori na temu nisu samo zabavan komentar već neretko i oštroumno zapažanje pa i kritika fenomena dramatičnih promena koje se događaju u svetu. Osobenost ovogodišnjeg bijenala je veće prisustvo stranih nego domaćih izlagača. Radovi su stigli iz celog sveta (iz 43 zemalja) i to čak i onih dalekih krajeva kao što su Indonezija, Argentina, Izrael, Uzubekistan, Kazahstan, Azerbejdžan, Kosta Rika, Kolumbija, Kina, Australija, Indija, Finska, Indonezija i dr.

Povodom jubileja 70 godina od smrti čuvenog srpskog komediografa Branislava Nušića (1864-1938) organizovana je prateća izložba portretne karikature ovog pisca. Biće izloženo tridesetak portreta iz legata Gite Predić Nušića koji se čuva u Muzeju grada Beograda kao i najbolji radovi pristigli na konkrs.Na svečanom otvaranju će biti dodeljene nagrade čiji je sponzor opština Stari grad, kao i specijalne diplome i  priznanja. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu grada Beograda i opštine Stari grad.   


«Nema progresa bez tradicije», odlomak iz uvodnog teksta Dragomira Antonića, etnologa, iz kataloga izložbe:

Poimanje napretka odnosno progresa ogleda se samo u onom, na prvi pogled vidljivom,  tehnološkom razvoju.Izgleda da drugih razlika između tradicije i napretka nema. Promene su vidljive u materijalnom delu tradicionalnih rituala. Pegla nije više na ćumur, električna je, ali žena i dalje sa njom pegla košulje i krevetske posteljine. Veštica ne leti na metli, već na usisivaču, ali je i dalje veštica, a leti kao i svaka srednjovekovna veštica na kućnom sredstvu za održavanje higijene. Ekran lap-topa je starinska računaljka, a sveštenik uz pomoć daljinskog upravljača menja živopis u hramu. Gde je Progres ako ljudi umesto katapultiranja  kamenja, katapultiraju jedni na druge televizore ili kompjutere? Žena obučena u crni čador otkriva samo oči. Žena u kupaćem kostimu otkriva sve, krijući samo oči crnim povezom. Čak i mehanička ptica leži na jajetu. Tradicija i Progres?

Najveća vrednost Šestog bijenala je spremnost umetnika da se uhvate u koštac sa veoma slojevitom temom, sa kojom je teško izaći na kraj. A radi se o vrsnim umetnicima, znalcima umetničkog zanata. Velika većina prispelih radova – više od 500 – odaju visoku profesionalnost i zavidan tehnički nivo. Mnogi od izloženih radova spontano će vas nasmejati, što jasno govori i o duhovitosti izraženim kod mnogih autora. Nasmejati gledaoca jeste glavni zadatak karikature i karikaturiste. To se od karikature oduvek očekivalo,  mada se ponekad a i danas očekuje (sad je to Bogu hvala  otišlo malo zapadnije od Srbije) da "žigoše određene pojave u društvu".


ZLATNI OSMEH / THE GOLDEN SMILE, Beograd 2008. 

NAGRADE / AWARDS


PRVA NAGRADA / THE FIRST PRIZE

Vladimir Stankovski / SRBIJA


DRUGA NAGRADA / THE SECOND PRIZE

Nikolaj Krašin / Nickolay Krachtchin / RUSIJA


TREĆA NAGRADA / THE THIRD PRIZE

Ljubomir Sopka / Srbija


DIPLOME / DIPLOMAS

Costel Patrascan / Rumunija

Cristian Topan / Rumunija

Sava Babić / Srbija

Musa Gumus / Turska

Oleg Goutsol / Ukrajina


Nagrada NIN-a za najbolji rad u grafičkoj tehnici /

The Prize of the Weekly NIN: for the Best Work in the Technique of Graphic Art

Nikolaj Krašin / Nickolay Krachtchin / RUSIJA


PRATEĆA IZLOŽBA / ACCOMPAINING EXHIBITION 

Portretne karikature Branislava Nušića (1864-1938)

Portrait of caricatures of Branislav Nušić (1864-1938)

(famous Serbian comedy writer) 


PRVA NAGRADA / THE FIRST PRIZE

Zdravko Mićanović / Srbija


DIPLOME / DIPLOMAS

Petar Pismestrović / Austrija

Aleksej Kivokurcev / Aleksei Kivokourtsev / Rusija


Žiri u sastavu: Dragomir Antonić, etnolog, predsednik žirija (Srbija), Giannis Geroulias,  karikaturista (Grčka), mr Dijana Milašinović Marić, istoričar umetnosti (Srbija), mr Dragan Bosnić, ilustartor, karikaturista (Srbija), Nikola Otaš, karikaturista (Srbija), izvršio je selekciju radova i dodelio nagrade.


 


Datum objavljivanja: 10.12.2008.