Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Živojin Turinski, radovi 1958 - 1967

U četvrtak, 3. septembra u 19 sati u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, otvara se monografska izložba "Živojin Turinski, radovi 1958 - 1967". Autori izložbe su Gordana Dobrić i Jovan Despotović. Izložba će trajati do 22. septembra, 2009. godine.

 


Izložba Živojin Turinski, radovi 1958 – 1967. priređuje se kao treća monografska izložba u okviru projekta "Beogradski enformel" koji se od 2007. organizuje u Kulturnom centru Beograda. Na tragu rekonstrukcije istorijske izložbe Lazara Trifunovića Enformel - Mladi slikari, održanoj u  Galeriji KCB-a 1962, cilj projekta je da se slikarstvo enformela, kao svojevrsnog fenomen umetnosti našeg posleratnog modernizma, približi savremenim ljubiteljima umetnosti u duhu novih saznanja i stručnih interpretacija.  


Zajedno sa  Zoranom Pavlovićem, Brankom Protićem i Vladislavom Todorovićem , Živojin Turinski je bio jedan od učesnika pomenute izložbe i promoter avangardnog  slikarskog pokreta - slikarstva materije, koje je obeležilo našu i internacionalnu likovnu scenu na kraju pedesetih i tokom šezdesetih godina minulog veka. Vičan peru, Turinski se još od studentskih dana paralelno sa slikarskom praksom bavio i kritikom objavljujući je u mnogim dnevnim novinama i časopisima kao što su Danas, Politika, Književne novine, NIN. Tako će se veoma angažovano uključiti i u žustre polemike koje su se tih godina vodile u beogradskoj štampi "za i protiv enformela", autoritativno se suprostavljajući svojim napisima korifejima srpskog slikarstva - Milu Milunoviću i Peđi Milosavljeviću, koji su se javno izjašnjavali protiv novih ideja u umetnosti. Paralelno sa umetničkom praksom i pisanjem kritike tekla je njegova profesorska karijera  na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde je prvo predavao slikarske tehnologije a potom i slikarstvo. Za studente je napisao i preveo nekoliko temeljnih knjiga i priručnika iz tehnika klasičnog slikarstva: Boje, veziva, tehnike slikanja, 1970, i Tehnike slikarstva 1976.  


Na aktuelnoj izložbi period enformela u opusu ovog umetnika prati se kroz radove nastale još pri kraju studija na likovnoj Akademiji, kada ulazi u enformel, preko zrelih pastuozno rađenih slika-reljefa sa početka šezdesetih, pa sve do faze sublimiranog plastičnog znaka kada izlazi iz enformela i nastavlja stvaralaštvo  u okviru prepoznatljive poetike znakovne figuracije. Dela za ovu studijsku izložbu pozajmljena su iz više institucija i privatnih kolekcija: Muzeja savremene umetnosti i Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja grada Beograda, Galerije "Cepter" u Beogradu, Savremene galerije Umetničke kolonije "Ečka" iz Zrenjanina, kolekcije Zorana Vujićića i od porodice Turinski. Na postavci je izložena i  foto i štampana dokumentacija koja prati ovaj period umetnikovog delovanja, krokiji prijatelja koje je crtao, knjige koje je ilustorvao za prijatelje književnike, stručne knjige koje je objavio iz tehnologije slikarstva , zbirke kritika Jedinstvo merila, izdanje KOV-a  iz Vršca 1984., i Ogledi o poimanju slike, izdanje Clia iz Beograda 1999, primerci časopisa Umetnost koji je uređivao, recenzije  koje su o njegovim izložbama pisali L. Trifunović, Z. Pavlović i drugi. Sastavni deo izložbe čine i filmovi i televizijske emisije o Živojinu Turinskom i slikarstvu enformela iz dokumentacije FLU u Beogradu, Arhiva jugoslovenske kinoteke i Programskog arhiva RTS-a. Izložbu prati opsežan srpsko-engleski katalog sa studijom Jovana Despotovića, reprodukcijama svih izloženih dela, biografijom umetnika i bibliografijom.


Živojin Turinski ( Zrenjanin, 1935 – Beograd, 2001) priredio je desetak samostalnih izložbi u Beogradu i Jugoslaviji, i učestvovao je na stotinak grupnih izložbi kod nas i u svetu, od toga na mnogim uglednim manifestacijama i reprezentativnim postavkama savremene jugoslovenske umetnosti u Italiji, Nemačkoj, SAD, San Marinu, Francuskoj. Napisao je nekoliko stručnih knjiga iz klasičnih slikarskih tehnika i monografiju o Miodragu Rogiću, a njegove kritike, eseji i ogledi o savremenoj umetnosti publikovani su u dve knjige. 


Izložba je otvorena  do 22. septembra. Tokom izložbe organizovaće se stručna vođenja svake subote u 12 časova, a planiran je i prigodan program: razgovor na temu Beogradski enformel i zagrebačka situacija,  prezentovaće se i demonstrirati klasične slikarske tehnike, premijerno će biti prikazana foto studija Ljubinka Kožula Adresa Staro sajmište –ateljei i ljudi,  i organizovaće se javno gledanje tv filma Čekajući Godoa Feliksa Pašića, uz uvodne napomene i komentare reditelja. 


Portfolio Kulturni centar Beograda


Datum objavljivanja: 01.09.2009.