Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Živko Grozdanić: Made in China

Otvaranje prodajne izložbe Živka Grozdanića, pod nazivom, "Made in China", u Šok Zadruzi, u utorak 1. novembra 2016. godine sa početkom u 19h. Izložba će biti otvorena do 11. novembra.


 


Rad "Made in China" iz 2007. suočio je gledaoce sa univerzalno orijentisanim poljem simbola koji prikrivaju suštinsku konfrontaciju moći, želje i institucionalnih struktura u savremenim društvima. On je upotrebio bitne elemente kritičke i realističke figurativne, istovremeno medijske umetnosti da bi alegorijskim rebusima postavio pitanja o političkoj moći, seksualnosti i kulturalnim funkcijama ili konsekvencama religije/crkve i crkvenih materijalnih praksi koje žude da vladaju nad životom u postsocijalističkom, a to znači tranzicijskom društvu.

 

Nova serija ”20 nežnih crteža” postavljenih u ŠOK galeriji u Novom Sadu, nastavlja pomenutu seriju radova čije su podloge za crtanje odnosno intervenciju slučajno odabrani predmeti u kineskoj robnoj kući na Bulevaru oslobođenja u Novom Sadu. Grozdanić se dakle i u ovoj seriji radova ponaša kao “alegorijanac”, s tim što se ovaj put alegorijska igra prebacuje na teren kupovne moći građana Novog Sada, koji u kineskim radnjama kompenzuju nedostatak ekonomske moći, kupujući izobilje predmeta zavodljive estetike... 


 



Datum objavljivanja: 31.10.2016.