Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

ZENIT: savremene autorske interpretacije

U utorak, 21. aprila 2009. godine u 19 sati, u Kulturnom centru Beograda, u galeriji Artget u okviru programa iz ciklusa "ZENIT: savremene autorske interpretacije", govoriće dizajner Slavimir Stojanović.

 


ZENIT: savremene autorske interpretacije


 

Govori Slavimir Stojanović, dizajner

Autor će govoriti o snažnim uticajima istorijske avangarde, naročito zenitizma, na njegov rad od samog početka (sredinom 80-ih), preko rada na magazinu za umetnost i advertajzing New Moment do rada na Futro Fanzinu kao intimnoj reakciji na publikacijske aktivnosti avangardista.


Slavimir Stojanović, beogradski dizajner, rođen 1969, dobitnik više od 200 svetskih nagrada i priznanja uključujući Epica, Cresta, Eurobest, Clio, Cannes Advertising Festival, Golden Drum, ADC Award, TDC Award, Grifon, Brumen i mnogih drugih. Njegovi projekti su deo kolekcija u Muzeju umetnosti i reklame u Hamburgu, Muzeju plakata u Varšavi i Centru Pompidou u Parizu. Njegov rad prikazan je u brojnim svetskim časopisima i knjigama kao što su Graphis, Communication Arts, Print, How, Creative Review, Computer Arts,... 2003. godine osnovao je svoju kreativnu agenciju Futro u Ljubljani, a od 2007. preselio je praksu u Beograd. Bavi se komercijalnim radom u oblasti brendinga, kao i autorskim radom sa kojim gostuje po svetskim centrima kao izlagač i predavač.




Avangardni časopis Zenit koji je u periodu od 1921 - 1926. objavljivan u Zagrebu a potom u Beogradu, danas se može smatrati jednim od najproduktivnijih jugoslovenskih kulturnih projekata u 20. veku. Uticaj Zenita na savremenu kulturnu scenu meri se, između ostalog, i njegovim (ne)posrednim prisustvom u aktuelnim umetničkim opusima. Povodom objavljivanja fototipskog izdanja kompleta čaosopisa Zenit i monografije Zenit 1921 - 1926  Vidosave Golubović i Irine Subotić (izdavači: Narodna biblioteka Srbije, Institut za književnost i umetnost, Beograd i SKD "Prosvjeta" iz Zagreba, 2008) Kulturni centar Beograda i Narodna biblioteka Srbije predstaviće, kroz razgovore i predavanja, nekoliko autentičnih autorskih pristupa fenomenu Zenit.


Portfolio Kulturni centar Beograda


 


Datum objavljivanja: 16.04.2009.