Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

ZENIT: savremene autorske interpretacije

U galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, 25. marta u 19 sati održaće se prvi program iz ciklusa "ZENIT: savremene autorske interpretacije", Govori Dijana Milošević, rediteljka.

 


Avangardni časopis Zenit koji je u periodu od 1921 – 1926. objavljivan u Zagrebu a potom u Beogradu, danas se može smatrati jednim od najproduktivnijih jugoslovenskih kulturnih projekata u 20. veku. Uticaj Zenita na savremenu kulturnu scenu meri se, između ostalog, i njegovim (ne)posrednim prisustvom u aktuelnim umetničkim opusima.


Povodom objavljivanja fototipskog izdanja kompleta čaosopisa Zenit i monografije Zenit 1921 – 1926  Vidosave Golubović i Irine Subotić (izdavači: Narodna biblioteka Srbije, Institut za književnost i umetnost, Beograd i SKD "Prosvjeta" iz Zagreba, 2008) Kulturni centar Beograda i Narodna biblioteka Srbije predstaviće, kroz razgovore i predavanja, nekoliko autentičnih autorskih pristupa fenomenu Zenit.


Specifično čitanje Zenita pružio je DAH Teatar koji je kreirao i na sceni Sava centra 1994. godine premijerno izveo predstavu Zenit - istorija jednog zanosa. Predstava se bavi sudbinom Ljubomira Micića, avangardnih umetnika i ideja u Jugoslaviji i Evropi sa početka prošlog veka. O intencijama, dometima i inostranim gostovanjima predstave govori rediteljka DAH Teatra, Dijana Milošević, koja je sa Jadrankom Andjelić režirala ovu predstavu.


"Igran na nekoliko jezika, sa brižljivim sinopsisom, ovaj komad je univerzalan u svojim refleksijama i bogatoj kompleksnosti njihovog izvođenja. Čovek može samo da se divi perfektnoj disciplini tela i mnogostranosti tehnika kojima potpuno vladaju: igra, muzika, mimika, akrobatika i jezik."  (The Herald Tribune,1997)


Portfolio Kulturni centar Beograda


Datum objavljivanja: 24.03.2009.