Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Zenit

Fototipsko izdanje Zenita, internacionalne revije za umetnost i kulturu, objavljeno je u kompletu s monografijom Zenit 1921-1926, čije su autorke Vidosava Golubović i Irina Subotić.

 


Fototipsko izdanje Zenita i monografiju objavili su Narodna biblioteka Srbije, Institut za književnost i umetnost iz Beograda i Izdavačko preduzeće Prosvjeta iz Zagreba.


Narodna biblioteka Srbije organizovaće u narednih godinu dana niz predavanja i panela o Zenitu, kao i međunarodnu konferenciju posvećenu značaju tog časopisa u kontekstu evropske avangarde.

Časopis Zenit pokrenuo je 1921. u Zagrebu avangardni umetnik Ljubomir Micić. Tri godine kasnije premestio je redakciju u Beograd, gde je radila do 1926, kada je objavljen 43. - poslednji i zabranjeni broj tog časopisa. Monografiju Zenit 1921-1926 čine studije o književnoj i vizuelnoj kulturi Zenita, kompletan letopis časopisa, biografije svih saradnika, bibliografija, popis literature i internet sajtova o Zenitu i zenitizmu.

Knjiga je štampana u punom koloru na 530 strana i opremljena je ilustracijama iz časopisa i fotografijama od kojih su neke objavljene prvi put. Fototipsko izdanje Zenita i monografija nalaze se u kutiji na kojoj je odštampana stilizovana fotografija Ljubomira Micića i Boška Tokina iz 1921.


 


 


Datum objavljivanja: 15.10.2008.