Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Zemlja Gordane Nikolić

U četvrtak, 5. maja u 19 sati u Galeriji Instituta Servantes, otvara se samostalna izložba slika autorke Gordane Nikolić, pod nazivom, "Zemlja". Izložba traje do 11. maja.


 


Ova serija slika nastala je je posle duže analize snimaka načinjenih iz aviona, preletanjem preko španskih predela, preko Kastilje i Leona, Andaluzije, Katalonije, Galisije..

Analitički konstruisane povrsine građene od višeslojnih naslaga boje, prelaze često i u osnovne  geometrijske oblike. Boje se nanose u vidu suvih, slojevitih fleka koje često prelaze u plitki reljef, četka je posna, boja zrnasta a kolorit ugašen. Dominira gama zemljanih boja: oker, umra, sijena sa sporadičnim, trakastim slojevima plave (nebo) i žute (polja suncokreta).



Za medijum je korišćeno klasično zategnuto platno i drvene ploče.



Na prvi pogled bi se reklo da je pristup platnu čisto apstraktan ili da podseća na španski postkubistički pristup, ali pošto znamo da se radi o pejzažu, kompozicija je sve samo ne apstraktna.



Autorka Gordana Nikolić diplomirala je na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti na vajarskom odseku 2001. godine. Od tada se neprestano usavršava i proučava velike umetnike Španije i Italije, a učestvovala je na brojnim grupnim izložbama, bijenalima i kolonijama u Srbiji i inostranstvu. Njeni radovi čine deo mnogobrojnih kolekcija širom sveta. Pored vajarstva i slikarstva, ima i školu slikanja gde predaje istoriju umetnosti i slikanje.


 



Datum objavljivanja: 03.05.2011.