Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Zemaljski vir Zorana Blagojevića

U ponedeljak, 20. septembra u 20 časova u Galeriji Grafički kolektiv, otvara se izložba Zorana Blagojevića (1947-2007). Memorijalna izložba ovog beogradskog slikara pod nazivom "Zemaljski vir", obuhvata radove iz kolekcije porodice i prijatelja, kao i one delimično sačuvane u ateljeu umetnika.

 


Izložbu prati publikacija sa predgovorom Vesne Todorović i tekstovima/sećanjima njegovih prijatelja i kolega, inicijatora ove postavke.


Zoran Blagojević, slikar, grafičar i grafički dizajner, diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti 1974. u Beogradu Prvi put samostalno je izlagao 1984.(Galerija 73). Njegov rad se sagledava kao "zaokruženi likovni izraz iz spoja poetskog ekspresionizma i onog dela mitološkog nasleđa, koje se odnosi na demonologiju. Ponikao iz suštinskih svojstava autorove ličnosti, njegove erudicije i naboja izrazito kritičke svesti, na ovaj način oblikovan izraz do kraja će opstajati u gotovo nepromenjenom vidu". Poslednju od šest samostalnih izložbi priredio je 1994. godine nastavljajući da crta i slika varijacije sličnog problemskog čvorišta u ritmu sopstvenog bića. Dominantan akt skoro uvek je izobličen čudovišnom telesnom ružnoćom. Obavezni telesni i fizionomski deformiteti pojačavaju upečatljiv izraz iz emotivnog spektra bola, patnje, užasa, melanholije, straha, očaja, besa, ironije. Scenično komponovani prikazi sa elementima spektakla i odsustvom tragova prirodnog okruženja stvaraju težak utisak preživelih nakon Apokalipse. Blagojević kruniše ove kreature trokrakom kapom dvorske lude, želeći da na lucidan način ogoli ljudske slabosti. Ova bića predstavljaju repertoarski popis likova čijom se grotesknošću, kao sublimni izraz jedne unutrašnje drame, akcentuje tragizam u svakodnevnom okruženju. Jer "Istina se skriva pod šeširom dvorske lude", kako je  V.Todorović naslovila svoj tekst.




Zoran Blagojević je iskreno i zanesenjački živeo u svome vremenu učestvujući pun ideala u društveno-političkim promenama koje su obojile njegov (i naš) život tokom devedesetih godina minulog stoleća.  Od 2001. radio je u Etnografskom muzeju u Beogradu.  Preminuo je u Beogradu 2007. godine.


Datum objavljivanja: 16.09.2010.