Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Željko Vitorović: Instant revolucija

Izložba slika „Instant revolucija“ Željka Vitorovića biće otvorena u ponedeljak, 6. novembra sa početkom u 19 časova u prostoru Umetničke inicijative Kvart BW, na drugom spratu tržnog centra Galerija.


 


Prema rečima istoričarke umetnosti Ane Kršljanin - „Instant revolucija“ nam pruža jedinstvenu mešavinu komunističkih simbola i napuštenih sistema vrednosti, prostora i intelektualne  zapitanosti kojoj se pojedinac prepušta u momentima izolacije i usamljenosti i besprekornog sveta potrošnje, sjaja i uživanja u instant sadržajima koji opet vode u začarani krug nezadovoljstva i otuđenja.



„Klasičnim slikarskim jezikom, umetnik se posvećuje figuri, čoveku zapostavljenom od sopstvenog društva, ostavljenom i zapitanom nad sopstvenom egzistencijom i smislom postojanja u izvitoperenom sistemu vrednosti gde individualac postaje majušan, slab i nevidljiv. Motivi otuđenosti i usamljenosi su dominantni na svim radovima kojima vlada sumorna, teška i hladna atmosfera. Vitorović stvara u duhu Edvarda Hopera ostavljajući gorak ukus melanholije i napuštenosti u velikim, rustičnim, postindustrijskim prostorima, sobama i beživotnim enterijerima u kojima dominira hladnoća pločica i praznina zidova, a onda i duha pojedinca. Baš poput Hoperovog stvaralaštva Vitorović koristi jezik realizma koji je specifičan jer ne predstavlja slepo reprodukovanje viđenog, već umetnikovu interpretaciju realnosti. Nasuprot alienaciji i hladnoći odnosa, prisutnosti nezadovoljstva i razočaranosti sobom i svetom oko sebe, druga dominantna tema Željkovog slikarstva je konzumerizam u svim oblicima savremene društvene realnosti... Umetnikova interpretacija stvarnosti usmerena je u velikoj meri i na pitanja i doživljavanje sreće kao i konstantne potrage za sopstvom kroz lutanja i psihičku odsutnost protagonista.“ (iz predgovora za katalog Ana Kršljanin, istoričar umetnosti)

Željko Vitorović je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na slikarskom odseku, 2008. godine u klasi profesora Čedomira Vasića. Završio je specijalizaciju iz oblasti slikarstva na Visokoj školi lepih umetnosti u Atini (Grčka), 2012. godine. Član je ULUS-a od 2017. Imao je devet samostalnih i učestvovao na preko dvadeset grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu (Francuska, Belgija, Grčka, Rumunija, Slovačka, Hrvatska). Samostalno je izlagao u Galeriji 73, Kulturnom centru Novog sada, Galeriji SULUJ, Galeriji Narodnog muzeja Valjevo, Cité Internationale des Arts u Parizu i u Centru za kulturu Valjevo. Učestvovao je na projektu GLO’ART centra u Lanakenu, Belgija, 2015. i 2019. godine. Boravio je u Cité Internationale des Arts u Parizu, 2018. godine. Godine 2018. delo mu je otkupljeno na Republičkom konkursu Ministarstva kulture Srbije za Matičnu biblioteku “Ljubomir Nenadović” u Valjevu. Slike mu se nalaze u privatnim kolekcijama i javnim institucijama u Srbiji i inostranstvu.



Izložba se organizuje u okviru programa Umetničke inicijative KvArt Belgrade Waterfront zajedno sa Galerijom ŠTAB i biće otvorena do 16. decembra 2021. godine. Radno vreme galerije je svakog dana od 11 do 21 čas, a ulaz je slobodan.


 



Datum objavljivanja: 01.12.2021.