Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Željko Pantić: Alhemija kovanja

Muzej u Smederevu Vas poziva na otvaranje izložbe "Alhemija kovanja" smederevskog kovača mačeva Željka Pantića. Svečano otvaranje izložbe: četvrtak 2. maj 2019. u 10 časova.





 



Izložba će biti otvorena do 31. maja 2019.





 



Istorija sveta je istorija mača.



Mač  je mnogo više od oružja - njime se vladalo, inaugurisalo, raščinjavalo, pod njim su se zaklinjali i nestajali.



Majstori koji su kroz istoriju spoznali tajnu mača i danas kroz te mačeve žive, jer svaki mač koji se iskuje u sebi nosi jedan deo svog tvorca.



Kad je mač iskovan, obrušen i ispoliran, onda dolazi deo koji je možda najzahtevniji, a to je graviranje. Tad mač dobija svoje posebno obeležje koje ga odvaja od svih drugih. Ovo je ujedno i najzahtevniji deo izrade,  jer greška na samom kraju baca u senku sve do tad urađeno. Otud i izraz „đavo je u detaljima“.





Željko Pantić je rođen 1977. godine u Smederevu. Kovanjem mačeva bavi se od 2001. godine. NJegova alhemija kovanja je počela željom da sam sebi iskuje mač.



Do sada se predstavio javnosti sa tri samostalne izložbe Alhemija kovanja: SKC, Beograd (2010); KC Rakovica, Beograd (2011); Muzej u Smederevu, Smederevo (2011) . Sarađivao je sa Muzejom Vojvodine na projektu Gospodari gline i žita (2012), učestvovao je na Danima evropske baštine (2015), bio je gostujući predavač u Naučnom centru Petnica (2016), a za svoj rad je 2018. godine dobio sertifikat Ministarstva privrede kao majstor starog zanata koji je garant da su njegovi radovi ručne izrade.


 



Datum objavljivanja: 23.04.2019.