Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Željko Kipke, Predatori, filmofili i boca vina

30. septembra u 20 sati u Galeriji 73, Požeška 83a, otvara se izložba, Željko Kipke, "Predatori, filmofili i boca vina". Izložba traje do 13. oktobra, 2011. godine.


 


Hrvatski umetnik Željko Kipke je slikar, pisac, a povremeno stvara i u području filma. Diplomirao je slikarstvo na ALU u Zagrebu (1971–1976). Pohađao je Slikarsku majstorsku radionicu u Zagrebu (1976–1981).



U početku se bavi primarnim i analitičkim slikarstvom, a od 1982. godine unosi ekspresivnost u svoja platna. U prvoj polovini osamdesetih snima kratke filmove u S8 formatu, kojima dokumentuje sopstvene akcije u javnim prostorima. U Njujorku izlaže na zajedničkoj izložbi u Artists Space 1989. godine. Tokom 1991. godine boravi u Marselju, gde priređuje samostalnu izložbu. Predstavljao je Republiku Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu 1993., a dve godine kasnije na Kairskom bijenalu. Piše eseje i kritike o eksperimentalnom filmu i likovnoj praksi u dnevnoj štampi i časopisima. Punopravni je član Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (AICA) od 1997. godine.



Slikarski projekat „Predatori, filmofili i boca vina“ deo je šire autorske celine koja se bavi  specijalnim odnosom između represivnih institucija, njihovih nositelja i medija filma. Seriju slika i jedan objekat (boca vina) treba gledati, između ostalog, kao scenario za film. Scenario koji se, vrlo verovatno, neće razviti u filmsku formu i na taj način ugroziti okvire komorne  slikarske celine. Osim zanimljivih (i mogućih) relacija između socijalističkih vođa i zagonetnih likvidacija na evropskom tlu sredinom prošloga stoleća, u drugom planu stoji priča o specijalnoj vezi dva medija – slikarstva i filma.


 Portfolio Galerija 73



 


Datum objavljivanja: 27.09.2011.