Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Železnički sistem

U sredu 16.jula, na Železničkoj stanici u Beogradu, biće svečano otvoren drugi deo izložbe Železnički sistem. Deset italijanskih umetnika, koje je srpski kustos Saša Janjić izabrao medu italijanskim umetnicima , pozvano je da se suoči zajedno sa sedam srpskih umetnika sa prostorom beogradske Železničke stanice i trgom koji se nalazi ispred nje.


 


Kao i na prvoj izložbi, umetnici iz Srbije stupaju u recipročan kontakt sa arhitekturom, stvarajući site-specific dela unutar staničnog prostora i unutar prostorija namenjenim za čekanje i odmor, koji na taj način postaju sastavni deo zgrade; dela odabranih italijanskih umetnika prilagođena su novoj lokaciji. Odabrana dela žele da provociraju, da ispitaju, a pre svega da stupe u interakciju sa onima koji se zateknu na stanici. Cilj je proveriti potencijal jednog istorijskog spomenika i napraviti posebnu izložbu en plein air unutar alternativnog prostora, zahvaljujući kratkom spoju izmedu dela i "slucajnih prolaznika", iz čega se rađa jedno drugačije uživanje u delu, koje ide izvan uobičajenih mehanizama savremene umetnosti.



Događaj je deo bogatog programa festivala BELEF Belgrade Summer Festival (http://belef08.org/). Podržan od strane Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Opštine Savski venac i Arhitektonskog fakulteta (Public Art & Public Space), a u organizaciji ProArtOrg-a, projekat sledi ideju koju zastupa Železnički sistem, koji je zamišljen kao nomadski, putujući projekat, u neprekidnom progresu i podložan promenama.





umetnici:

Maria Adele Del Vekjo, Sebastiano Deva, Korado Folinea, Ana Fusko, Jabo, Mariandela Levita, Domeniko Antonio Mancini,

Valter Pikardi, Mojo&Siveli, Eudenio Tibaldi

Zajedno sa:

diSTRUKTURA, Bojana Lukić, Petar Mirković, Milorad Mladenović, Maja Radanović, Marija Simeunović, Saša Tkačenko


 



Datum objavljivanja: 15.07.2008.