Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Zdravko Joksimović: Crtež, pastel, objekat, skulptura

U subotu, 3.septembra, sa početkom u 19h otvara se izložba autora Zdravka Joksimovića. Postavku "Crtež, pastel, objekat, skulptura" u galeriji B2 čini serija od 16 dela koja su nastala u periodu od 1994. godine do danas. Izložba je otvorena do 1. oktobra, 2022.

 



 


"Istoričarka umetnosti Jasmina Čubrilo je u osvrtu na umetničku praksu Zdravka Joksimovića tokom devedesetih godina istakla da umetnik “pokazuje izuzetnu osetljivost prema materijalu, ali i prema oblikovanju konkretnog predmetnog modela…”, dodajući takođe da je primetna izrazita “preciznost u odabiranju oblika ili, ponekad, u postupnom uklapanju, poštujući imperative forme, mere i obojenosti.” (...) Uvodeći poetski jezik kao bitan konceptualni element i interpretativni ključ sopstvenog rada, umetnik nema intenciju da posmatrače u krajnjim metaforičkim i alegorijskim predstavama stavi u situaciju odgonetanja nekakvih zaumnih sadržaja već naprotiv da ih jednostavnim, igrivim, neretko duhovitim dramskim zapletima oblika, boja, funkcija, namena upotrebljenih materijala i predmeta perceptivno i misaono provocira o preokretljivoj prirodi sveta koji ih okružuje."



Miroslav Karić u predgovoru kataloga izložbe.



Zdravko Joksimović rođen je 1960. godine. Diplomirao i magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Nikole Koke Jankovića. Od 1992. godine radi na vajarskom odseku FLU. 2014. godine izabran u zvanje redovnog profesora. Na istom Fakultetu odbranio doktorski-umetnički projekat 2016. godine. Radovi mu se nalaze u mnogim muzejima i privatnim zbirkama i do sada je imao 47 samostalnih izložbi.


 



 


Datum objavljivanja: 30.08.2022.