Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Završeno 54. Bijenale u Veneciji

U nedelju, 27.11.2011.godine. zavrsena je 54.medjunarodna izlozba umetnosti u Veneciji na kojoj je Republiku Srbiju predstavljao umetnik Dragoljub Raša Todosijević sa projektom ''Svetlost i tama simbola''.


 


U nedelju, 27.11.2011.godine. završena je 54.međunarodna izložba umetnosti u Veneciji   na kojoj je Republiku Srbiju predstavljao umetnik Dragoljub Raša Todosijević sa projektom ''Svetlost i tama simbola''.  Realizator nastupa je bio Muzej savremene umetnosti Vojvodine, komesar nastupa Živko Grozdanić, kustoskinja izložbe Sanja Kojić Mladenov, a projekat je realizovan u celosti u saradnji sa Ministarstvom kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije i  delom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.



Na ovoj prestižnoj svetskoj smotri savremene umetnosti, Paviljon Republike Srbije i umetnik Raša Todosijević su nagrađeni specijalnom nagradom Uni Credit banke, što je u stogodišnjoj istoriji Paviljona Srbije najveće priznanje. Uspeh Raše Todosijevića je ujedno i priznanje svim učesnicima ovog zahtevnog projekta, od rada Saveta za izbor umetnika, Ministarstva kulture Republike Srbije do producentskog tima MSUV-a.



U predpripremnim radnjama konstituisan je, prvi put u istoriji predstavljanja Republike Srbije na ovoj manifestaciji,  dvojezični veb sajt sa informacijama  koje su zvanično saopštavane od strane komesara, kustoskinje i ostalih članova produkcijskog tima Paviljona. Redovno je objavljivan video i foto materijal koji je promovisao Paviljon, a posebna pažnja je posvećena download sekciji kako bi novinari imali što jednostavniji pristup informacijama i promotivnom materijalu. Sajt će biti  aktivan  tokom kalendarske 2011. godine. U promovisanju i predstavljanju projekta produkcijski tim je pripremio proširenu verziju materijala za medije –  4 video pozivnice, promotivni CD sa potpunim pregledom informacija o projektu,  eko torbe, plakate, katalog i monografiju, kao i seriju  štampanog materijala – Press Release i Press Kita .



Posebna pažnja je posvećena međunarodnoj  kulturnoj saradnji, te su inormacije i poziv da budu naši gosti dobile kolege iz EU komisije, Unesco-a, Departmana za kulturu iz Barselone i  Instituta za kulturu Barselone. Korišćene su aktuelne svetske mreže za razvoj kulture kao što je Agenda 21 za kulturu, kao i specijalni planeri iz Helsinkija, Turkua, Olandski ostrva, Londona, Dablina, Korka, umetničke mreže iz južne Francuske i umetničke organizacije iz Evrope sa vodećim menadžerima i istraživaćima u kultur i- Mauro Felicori, Jordi Marti Grau, Nathalie Marcul, Caroline Smith, Anne Krebs, Sinikka Törmälä, Elena Oranskaia Dimitrievna, Jordi Pascual Ruiz, Ekhaterina Khramkova,  Luc Braconnier, Fania Pallikarakis, Johnatan Goodacre, Marrit Keto Seppala,  Larisa Salas Roa, Vincent Dumenil, Hubert Klocker i mnogi drugi.



Paviljon Republike Srbije je posetilo preko 50000 posetilaca.. Među istaknutim  gostima Paviljona  bili su Akile Bonito Oliva, Marina Abramović, Janis Kunelis, Loran Heđi i drugi. Izložba će biti ponovo rekonstriusana i predstavljena našoj publici tokom 2012.godine u Beogradu, a nagrađeni rad, kasnije, u drugim evropskim galerijama i muzejima.


 



Datum objavljivanja: 28.11.2011.