Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Završen evropski konkurs Ceresit Facade Award

Arhitekte iz Srbije osvojile tri od ukupno devet nagrada na regionalnom arhitektonskom konkursu.


 


Regionalni konkurs za arhitekte „Ceresit Facade Award“, koji je ove godine najavljen na Mikser festivalu, završen je 31. oktobra. Predstavnici Srbije, Miloš i Radica Nedić, Zoran Nikolić i Miroljub Stanković osvojili su prva mesta, dok je Vladimir Lojanica osvojio drugo mesto. Od ukupno 79 radova iz 20 zemalja Evrope, najbolje je odabrao internacionalni žiri u čijem sastavu su bili predstavnici evropskih univerziteta, renomirane arhitekte i top menadžment kompanije Henkel. Ukupni nagradni fond iznos 24.000 evra, a nagrade će biti uručene na sajmu građevine BauMünchen, 21. i 22. januara 2015. godine u Minhenu.



Od ukupno 79 radova koji su učestvovali u konkursu, predstavnici iz Srbije osvojili su priznanja u dve od tri kategorije. U kategoriji stambenih objekata sa manje od pet stambenih jedinica, prvo mesto osvojio je rad Miloša i Radice Nedić (N4A studio). U kategoriji stambenih objekata sa više od pet stambenih jedinica prvo mesto pripalo je Zoranu Nikoliću i Miroljubu Stankoviću (KontraStudio), a drugo Vladimiru Lojanici (Proaspekt). Pored radova iz Srbije, glavne nagrade u sve tri kategorije konkursa dodeljeni su radovima arhitekata iz Rusije i Bugarske. Treća kategorija takmičenja, u okviru koje nije bilo dobitnika iz Srbije, obuhvatala je objekte koji nisu stambeni.



„Ceresit Facade Award“, evropski konkurs za profesionalne arhitekte, predstavlja jedinstvenu platformu za promovisanje inovativnih i kreativnih rešenja upotrebom ETICS Ceresit fasadnih sistema. Konkurs će i u narednim godinama pružati priliku arhitektama za promociju na evropskom tržištu i osvajanje vrednih nagrada. Maja Lalić, kreativna direktorka Mikser festivala i predstavnik Srbije u žiriju ove godine, istakla je veliko zadovoljstvo uspehom koji su radovi iz naše zemlje ostvarili i snažnim utiskom koji su ostavili na sve predstavnike žirija.


 



Datum objavljivanja: 23.12.2014.