Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Zašto Nacrt strategije razvoja kulture izaziva otpore?

Forum za kulturu Evropskog pokreta u Srbiji i Asocijacija Nezavisna kulturna Scena Srbije (NKSS) organizuju u sredu, 18. oktobra u 17.30 časova u EU info centru javni razgovor Poslednja runda: zašto nacrt Strategije razvoja kulture izaziva otpore?

 


Zašto Nacrt strategije razvoja kulture izaziva otpore?


Pozivajući stručnu i najširu javnost da odbaci Nacrt strategije razvoja kulture u Srbiji 2017-2027. kao neprihvatljiv u celini, Forum za kulturu Evropskog pokreta u Srbiji i Asocijacija Nezavisna kulturna Scena Srbije (NKSS) organizuju u sredu, 18. oktobra u 17.30 časova u EU info centru javni razgovor Poslednja runda: zašto nacrt Strategije razvoja kulture izaziva otpore? Sagovornici će biti prof. dr Milena Dragićević Šešić (Fakultet dramskih umetnosti/Unesco katedra za kulturnu politiku i menadžmet); Saša Ilić, pisac; dr Goran Tomka kulturolog i Virdžinija Đeković (NKSS).


Objavljivanje Nacrta strategije razvoja kulture u Srbiji 2017-2027. u junu ove godine izazvalo je burne reakcije u delu stručne javnosti, na šta se nadležno Ministarstvo kulture i informisanja oglušilo, formalno organizujući javne rasprave po gradovima u Srbiji bez pružanja konkretnih odgovora na mnogobrojna otvorena pitanja, primedbe i kritike. Uprkos glasnim kritikama i argumentovanom ukazivanju na veliki broj problematičnih delova predloženog teksta, kao i na propuste same procedure, suštinskog dijaloga sa predstavnicima Ministarstva kulture tokom javne rasprave nije bilo.


Šta ovakva Strategija donosi kulturi u narednih deset godina i ko je njome ugrožen i zašto? Metodoški neutemeljenim i jezički nedoslednim dokumentom, kao i pratećim Akcionim planom, dodatno se otežava situacija u kojoj su javne ustanove u stalnim infrastrukturnim problemima, bez sredstava za programske aktivnosti i prepuštene lokalnim političkim moćnicima, a vaninstitucionalna scena se kontinuirano marginalizuje i iscrpljuje nedodeljivanjem sufinansirajućih sredstava u okviru netransparentnih konkursnih procedura, uz kršenje propisa koji se odnose na raspodelu budžetskog novca. Činjenica da bi, usvajanjem Nacrta strategije, Srbija prvi put u istoriji dobila dokument takve vrste - kako ističu predstavnici Ministarstva kulture, ne može da bude argument sam po sebi, već je samo još jedan pokazatelj nebrige za javni interes. Usvajanjem Nacrta strategije dobili bismo samo još jedan neupotrebljiv dokument, koji bi se mogao, međutim, koristiti popotrebi za sprovođenje ekstremno nacionalno orijentisanih politika i zadovoljenje partikularnih interesa.


Javnost je do sada ostala bez odgovora stručnjaka i argumentovane rasprave o Nacrtu strategije, pa je poziv na debatu Poslednja runda: zašto nacrt Strategije razvoja kulture izaziva otpore? ujedno i poziv za omogućavanje prostora za drugačije mišljenje. Razgovor će moderirati Milena Stefanović, potpredsednica Foruma za kulturu Evropskog pokreta u Srbiji.


 


Datum objavljivanja: 17.10.2017.