Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Zaštićeni Prajd

Izložba Zaštićeni Prajd Otvaranje izložbe je u sredu 21.06. u 19h u galeriji O3one, Dorćol Platz, Dobračina 59b


 


Izložba "Zaštićeni Prajd“ prikazuje trenutke koji su se odigrali 17. septembra 2022. godine, obuhvatajući duh EuroPride-a. Kroz pažljivo odabrane evokativne fotografije @IMG_Dawood-a i dirljive citate iz istraživanja Dr.Slotmakers-a o politici Prajda u Srbiji, izložba nastoji da stvori prostor za razmišljanje i istraživanje. Služi kao platforma za razmenu ličnih iskustava i podsticanje dijaloga o EuroPride-u i njegovom političkom značenju.



Umetnik Dawood (@IMG_Dawood) dokumentovao je snažne momenta sa EuroPride-a 2022, obeležavajući najsnažnije motive tog dana. Razmatrajući fotografije, Davud kaže: „17. septembra sam izašao da zabeležim dan za koji se već znalo da će biti istorijski; prolazeći kroz fotografije sa Kunom sledećeg dana, videli smo mnogo snage i lepote koju smo zabeležili. Kunov uvid uneo je život u ove fotografije i motivisao me da ih prikažem u čast naše zajednice.“



Dr. Kun Slotmakers je akademik specijalizovan za LGBT politike u Srbiji dopunio je izložbu svojim decenijski-dugim istraživanjem i tekstovima koji podstiču na razmišljanje. Dr. Slotmakers objašnjava: „Posmatrajući zaokrete i promene koje je politika EuroPride-a 2022 imala, nisam mogao a da ne primetim kako je događaje te nedelje proganjala politika Prajda iz Prošlosti. Osećao sam kao da se cela istorija Beograd Prajda desila odjednom – kao da se vreme urušilo u sebe. Ipak, to me je ostavilo zapitanim – što je to EuroPride".


 



Datum objavljivanja: 21.06.2023.