Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Zapisi sa periferije Lazara Markovića

U četvrtak, 7. maja u 19 časova u Prodajnoj galeriji Beograd na Kosančićevom vencu, otvara se izložba autora Lazara Markovića, pod nazivom "Zapisi sa periferije". Radovi se mogu pogledati do 20. maja.

 


Lazar Marković (1960) novosadski umetnik prevashodno apstraktne orjentacije izlaže novi ciklus slika u tehnici akrilika. Odgovarajućim procesom apstrahovanja odabranog pejzažnog fragmenta, a zatim i eliminacijom strata bojene materije na samoj plohi, umetnik kreira kompozicije koje su sintetizovane u novu senzibilnu realnost. Materijalizacija najskrivenijih  pod-slojeva slike i novog ne-predmetnog sveta u nastanku, definisanje najšireg opsega u doživljaju vizuelne stvarnosti, neki su od elemenata koji se nalaze u osnovi ovog slikarskog istraživanja. 

           



 

"Prvenstveno grafičar, umetnik dosledno, i u ovim radovima  naglašava fakturu slike koja se samo uslovno može čitati kao uvećani fragment prizora planinskih vrhova, pukotina u zemlji, kamenitog pejzaža  ili  površine mora. Inovativnost se ogleda u nešto intenziviranom koloritu površinskih  bojenih  slojeva, kojim se dalje podvlači taktilnost, i vodi ka poništavanju inicijalne dvodimenzionalnosti platna i stvaranju iluzije plitkog reljefa. Hromatska sazvučja prate, a  ne retko se i prilagođavaju fakturi, koja ostaje osnovni  nosilac ličnog rukopisa, ili pak arhetipskog znaka prisustva.  Linearni, ekspresivni  tragovi crteža aplicirani preko akrilne  površine  platna, upućuju na  duboko intimni znakovni sistem, ali su svakako i reminiscencija na same početke izražavanja likovnim sredstvima, koji su ujedno i prva svedočanstva  ljudskog postojanja, poput predstava sačuvanih na zidovima pećina. U tom smislu umetnikova razmišljanja se iz područja ličnog zapisa izmeštaju na plan univerzalnog jezika znakova.

Markovićev pogled jeste pogled u središte , u samu suštinu stvari, koji se u graničnim predelima podsvesti transformiše u intimni govor o svetu koji se rađa i pulsira kao zapis sa periferije sećanja. Upravo iz  potrebe za otkrivanjem tih skrivenih sadržaja nastaje ovaj svojevrsni mikrosvet, u kome u stanju permanentne kreacije koegzistiraju realno i apstraktno, stvarno i imaginarno, intimno i univerzalno, u večitoj igri sukoba i preplitanja."


Sanja Todosijević, istoričar umetnosti ( iz predgovora kataloga)


Portfolio Prodajna galerija


Datum objavljivanja: 05.05.2009.