Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Zapisi iz kamena

Na izložbi u Galeriji nauke i tehnike SANU, od 9.jula biće prikazan deo muzejske postavke iz budućeg Rudarsko-geološkog muzeja u Krupnju. Izložba će predstaviti geološku istoriju Krupanjsko-valjevskog područja Jadarske geotektonske jedinice tokom paleozoika i mezozoika, u vremenskom rasponu od pre 390 do 65 miliona godina.


 


Severozapadna Srbija predstavlja geološki najproučeniji deo Srbije. Dugogodišnja i opsežna geološka ispitivanja omogućila su da se korišćenjem prikupljenog i dobro proučenog faktografskog materijala prezentuje zanimljiva i naučno utemeljena istorija stvaranja stena koje danas izgrađuju reljef Krupanjsko-valjevske regije i susednih područja. Ona se bazira uglavnom na rezultatima proučavanja raznovrsnih fosilnih ostataka organskog sveta koji je najvećim delom već davno izumro. Na osnovu sačuvanih fosilnih ostataka iz stena severozapadne Srbije bilo je moguće rekonstruisati tok burnih geoistorijskih zbivanja, preobražaja raznih razmera, pa čak i katastrofičnih događaja.




Izložba će obuhvatiti 3 geološka stuba na postamentima koja reprezentuju geološki sastav Krupanjsko-valjevskog područja, a prateći posteri bogat fosilni sadržaj. Prikazaće se rekonstruisani variscijski i alpski geološki ciklusi, pojedine značajne fosilne zbirke i karte različitog sadržaja iz budućeg geoturističkog atlasa. Izložba se otvara 9. jula 2008. i trajaće do 02. avgusta 2008. godine.Organizator izložbe: Srpska akademija nauka i umetnosti - Galerija nauke i tehnike i Geološki institut Srbije.


 



Datum objavljivanja: 06.07.2008.