Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Zapis

Zapis je izložba umetničkih fotografija nastalih u poslednjih nekoliko decenija 20. veka u manastiru Hilandaru i na Svetoj Gori. Njihovi autori, inspirisani blagom manastirskih riznica, kao i životom hilandarskih monaha predstaviće se sa po 3-4 rada. MPU 4. decembar - 15. januar.

 


Autori umetničkih fotografija na izložbi "Zapis" u Galeriji Žad, Muzeja primenjenih umetnosti u Beogradu su:


Branislav Strugar, Slavomir Matejić, Saša Žutić, Tomislav Peternek, Zoran Purger, Dragan S. Tanasijević, Milinko Stefanović, Rajko Karišić, Momčilo Vuković, Goran Veljković, Nenad Petrović 


"Nezaobilazno učešće fotografa u istraživanjima svetogorskog i hilandarskog nasleđa vidljivo je od samog nastanka fotografije, odnosno od samog početka druge polovine 19. veka. Do tog vremena istraživači su koristili  različite tehnike kako bi u putopisima i naučnim  raspravama što vernije dočarali blaga sa područja Svete Gore.


Mnogi fotografi iz pionirskih vremena fotografije su, na žalost, ostali anonimni, a prvi koga sa sigurnošću identifikujemo je Pavel I. Sevastijanov koji je u Hilandaru snimao rukopise i akta već u šestoj deceniji 19. veka. Svakako da su veliki istraživači svetogorskog nasleđa: Gabrijel Mije, Porfirije Uspenski, Nikodim Kondakov, Gerasim Smirnakis, Lambros, Nikifor Dučić, Ljuba Kovačević, Ljuba Stojanović, Radoslav Grujić, Vladimir Stojanović... kraj sebe imali i fotografe, ali njihova imena tek treba da otkriju budući istraživači.


Upečatljiv trag u manastiru Hilandaru i na Svetoj Gori, u drugoj polovini 20. veka, ostavili su fotografi Dušan Tasić i Miodrag Đorđević (radeći za SANU i katedru Istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu), Radomir Živković (za Zavod za zaštitu spomenika kulture, Narodnu biblioteku i Muzej primenjene umetnosti), Mateja Matejić (za The Dumbarton Oaks, USA), Hranislav Mirković (za Ministarstvo kulture Srbije), Nikola Majdak (za SANU), Jovan Grujić (za Zavod za međunarodnu naučnu, tehničku i kulturnu saradnju)...


Sećanju na njihov trud da se blaga Svete Gore i Hilandara fotografskim putem memorišu i zauvek sačuvaju kao baština, posvetili smo prateću izložbu savremenih umetničkih fotografa, koju priređujemo u okviru izložbe Riznice manastira Hilandara. "


Portfolio Muzej primenjene umetnosti 


Datum objavljivanja: 01.12.2008.