Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Zampa di Leone

I dok studenti na letnjim ferijama rade da bi platili školarine za narednu godinu, u Univerzitetsku biblioteku se na Dan Borca useljava Zampa di Leone tokom dva vrela meseca!!! Otvaranje: petak, 4. juli 2008. u 18h Univerzitetska biblioteka "Svetozar Markovic" Bulevar Revolucije 71

 


Otvaranje izložbe u obliku crteža i teksta pod naslovom: " Zampa di Leone se bori protiv neoliberalnog kapitalizma, savremene umetnosti i aktivizma u kulturi", održaće se 4. jula u 18h u Univerzitetskoj biblioteci Svetozar Marković Bulevar Revolucije 71, Beograd. Izložbu organizuje Umetnički centar Univerzitetske biblioteke.   


"...Oni koji su bili žrtve neslane Zampine šale kao kompenzaciju su na poklon dobili - neizmerno kratak ali & neizmerno vredan trenutak boravka u svetu u kome je - NEMOGUĆE OSTVARLJIVO! Eto dokaza KAKO MALO - MOŽE BITI BESKRAJNO VELIKO. To je ona praznina o kojoj sam ti govorio, objašnjavajuci ti Zampin rad. Umetnost je mrtva, živela umetnost! (uzvikuje Zampa di Leone - otkrivši neizmerne prostore teorijske praznine)..."

e-mail, Dragan Papić (2005)   


"...Tu iskru skoro dečje radosti na tren probuđene nade, da su moguće & nemoguće stvari - nikada neću zaboraviti!..."

e-mail, Era Milivojević (2005)   


"...Koji su motivi kao i pozicija sa koje Zampa di Leone nastupa? Da li je Zampa di Leone strip, satira, politički pamflet, socio-kritička analiza scene, art projekat ili ništa od toga? Milica Tomić je nedavno u Blicu izjavila da "ovaj strip čini našu scenu relevantnom". Ali postavlja se pitanje koju scenu i da li ona uopšte postoji strukturisana kroz neki vrednosni sistem? Scena koju ne čine galeristi, art menadžeri, teoretičari, časopisi, izdavaštvo, koja je podržana s tek nekolicinom institucija u celoj zemlji koje biju bitku s državnim organima oko prioriteta u kulturnoj politici države i s hroničnim nedostatkom sredstava za njihovo preživljavanje, nije ništa drugo do simulacija scene razvijenog civilnog društva..."

Magazin Evropa, Uroš Đurić (2004)


 


Datum objavljivanja: 02.07.2008.