Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Zagonetno i obično

Izložba "Zagonetno i obično", koja prikazuje slike Odeljenja za istoriju umetnosti Narodnog muzeja Pančevo nastale krajem XIX i u XX veku, biće otvorena tokom manifestacije "Muzeji Srbije - od 10 do 10" u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka Rige od Fere 4, Beograd.


 


Svečano otvaranje zakazano je za 10. maj u 17 sati, a izložba se može pogledati do 24. maja.

 

"Kroz kontrastiranje (ali i u simbiozi ''prirodnog'' prizora), ključni pojmovi: zagonetno i obično, oprobani su u posmatranju na delima-primerima. Pred svakom slikom sledi zapitanost o zagonetnom i zapitanost o običnom. Zagonetno i obično – moglo bi se konstatovati - razvijano je i izlagano još od predmuzeja – kabineta čuda. Pojmovi, poput intimnosti, voajerizma, začudnosti, otvorenosti, amblematičnosti, dionizijskog i apolonijsko, ugrađeni su u koncept izložbe kao moguće razvijanje pojmovnog para iz naslova - načinjanjem pitanja koja se nameću daljom problematizacijom i imaginativnim učestvovanjem zamišljenog posmatrača. Pojmovi su deo značenjskih odnosa u delima, koja ih oličavaju poput amblema ili su dejstvom naše percepcije učitana u njih" - objašnjava Dimitrije Jovanov, kustos-istoričar umetnosti Narodnog muzeja Pančevo.

 

Na izložbi će biti predstavljena dela Stevana Milosavljevića, Karla Ostrogoviča, Mihaila S. Petrova, Milana Butozana, Vladimira Rebezova, Zorana Petrovića, Vladimira Tomića i dva nepoznata autora.

 

Radno vreme Galerije: radnim danima od 9 do 17 časova


 



Datum objavljivanja: 08.05.2017.