Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Zaboravljeni

Institut Servantes organizuje u četvrtak, 7. februara u 18h u Svečanoj sali predavanje o uticaju španske kinematografije na književnost. Predstaviće se kanarski pisac Anelio Rodrigues Konsepsion koji će govoriti o uticaju koji je na njegovo književno delo izvšio Bunjuelov film «Zaboravljeni». Nakon predavanja biće prikazan film sa subtitlom na engleskom jeziku.

 


Izvestan segment proze nastale na španskom jeziku nastao je pod uticajem popularne kinematografije. Namera ovog predavanja je da pojasni odnose između književnog dela i filma iz perspektive jednog pisca. Predstaviće se kanarski pisac Anelio Rodrigues Konsepsion koji će govoriti o uticaju koje je na njegovo književno delo izvršio Bunjuelov film Zaboravljeni.


Film Zaboravljeni, koji je organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) uvrstila u registar Pamćenje sveta, prikazuje stvarnost bez okolišanja i pouka. Tema o zločinima i neprilikama dece i adolescenata u siromašnoj četvrti meksičke prestonice početkom 50-tih godina. Ovaj biser kinematografije ne bez razloga prati liniju socijalnog realizma i crnog humora koji je vekovima bio odlika hispanskih umetnika i pisaca. Anelio Rodrigues Konsepsion, prozni pisac, takođe pripada toj tradiciji i stvarao je pod uticajem umetnosti Luisa Bunjuela. Otkriće ovog filma, pre mnogo godina, u jednoj staroj bioskopskoj sali, zacrtalo je njegov put ka budućoj profesiji pisca. Film Zaboravljeni je izazvao skandal i samo se tri dana prikazivao u meksičkim bioskopima. Luis Bunjuel je za ovaj film dobio nagradu za režiju na Festivalu u Kanu.


Anelio Rodrigues Konsepsion (1963) započeo je svoju pesničku karijeru zbirkama Poemas de la guagua, Poma i La ciudad se rompe y se levanta, a poslednjih godina svoju književnu aktivnost okrenuo je pisanju kratkih priča. Uvršten je u različite prozne antologije, tekstovi su štampani u brojnim španskim časopisima i međunarodnim publikacijama. Doktorirao je hispansku filologiju i trenutno radi kao profesor jezika i književnosti u školi Luis Cobiella Cuevas u gradu Santa Kruz de la Palma.


Luis Bunjel Portoles (1900-1983) jedan je od najznačajnijih režisera u istoriji svetske kinematografije. Karakteriše ga izrazito lični stil, kontraverzna opsesija socijalnom nepravdom, neopravdanim nasiljem i eroticizmom. Poznat je kao režiser koji je snimao filmove za svega nekoliko nedelja, nikada ne odstupajući od scenarija i snimajući tako da je bilo potrebno minimalno filmske montaže. Sa filmom Zaboravljeni vratio se na filmsku scenu u 51. godini.


 


Datum objavljivanja: 05.02.2008.