Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Zaboravljena srpska heroina

Aukcijsko-prodajna izložba pod nazivom "Zaboravljena srpska heroina", u Umetničkoj galeriji "Stara kapetanija" u Zemunu, od 18. do 24. decembra ove godine. Izložbu organizuje Fond "Princeza Olivera".

 


Fond pod imenom "Princeza Olivera" osnovan je u Beogradu, aprila 2008.godine. Misija Fonda je da pod svoje okrilje okupi kreativni potencijal u cilju negovanja duhovnosti, istorijske i kulturne baštine u Srba. Princeza Olivera bila je najmlađa kći kneza Lazara i kneginje Milice i žena turskog sultana Bajazita. Lična sudbina ove srpske princeze i turske sultanije, posle Kosovske bitke ostavila je neizbrisiv trag u srpskoj istoriji krajem XIV i početkom XV veka.




Koliko je poznato, Oliverin lik nije zabeležio nijedan njen savremenik. To je nadahnulo Fond da raspiše konkurs za izradu likovnog rešenja njenog lika. Pravo učešća na Konkursu imali su studenti svih godina akademija i fakulteta likovnih i primenjenih umetnosti iz cele Srbije. Odazvalo se više od 80 studenata Fakulteta likovnih umetnosti, Fakulteta primenjenih umetnosti, Akademije SPC, Beogradske politehnike, Akademije lepih umetnosti, Megatrend Univerzitata i Fakulteta za dizajn, u Beogradu; Akademije umetnosti u Novom Sadu; Fakulteta umetnosti u Nišu; Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu i Fakulteta umetnosti u Prištini (Zvečan). Od 6. oktobra do 11. novembra 2008.godine pristiglo je stotinak radova u različitim slikarskim i vajarskim tehnikama.




Stručni žiri činili su: Jugoslav Vlahović, prof. Fakulteta primenjenih umetnosti i ilustrator NIN-a; Vesna Knežević, prof. Fakulteta likovnih umetnosti i akademski slikar; Viktorija Mitrović, magistar kulturologije; Đorđe Milekić, kreativni direktor, grupa FIA i Olivera Šaranović, osnivač Fonda. Prvu nagradu žiri je dodelio Milanu Velinoviću studentu Fakulteta umetnosti u Nišu. Druga, odnosno treća nagrada dodeljene su Igoru Đorđeviću, studentu Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu i Jeleni Milovanović, studentkinji SPC i Fakulteta Likovnih umetnosti u Beogradu. Žiri je odlučio da dodeli i 25 pohvala.




Svi radovi sa Konkursa predstavljeni su na aukcijsko-prodajnoj izložbi pod nazivom "Zaboravljena srpska heroina", u Umetničkoj galeriji "Stara kapetanija" u Zemunu, od 18. do 24. decembra ove godine. Nagrade i pohvale studentima  biće dodeljene  na svečanom otvaranju  18. decembra u 19 časova.


 


Datum objavljivanja: 11.12.2008.