Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Zabava

U ponedeljak, 1. septembra 2008. u 20 sati otvara se izložba crteža Tafila Musovića, pod nazivom "Zabava". Izložbu će otvoriti Milena Marjanović, istoričar umetnosti.

 


Pre odlaska u Holandiju, 70-ih i 80-ih godina 20. veka, Tafil Musović je  prošao faze fundiranja poetike svog slikarstva i pozicioniranja upadljive umetničke pozicije na recentnoj sceni. Kao posvećeni stvaralac on je stekao zavidnu reputaciju na domaćoj likovnoj sceni, a u kritičarskoj recepciji njegov rad je visoko kotiran. Prvu samostalnu izložbu (crteži) priredio je 1977. u Grafičkom kolektivu. U novim crtežima iz ciklusa Entertainment (Zabava) istražuje osnovne komponente svoje osetljive crtačke ortografije.




“U svom novom ciklusu crteža Zabava u fragmentima sceničnih situacija Tafil Musović sugeriše dramatične scene koje prate boks meč; živim figuralnim situacijama, čitljivom i ekspresivnom rukopisnom toku, on kondenzuje u jak metaforički znak vitešku borbu u kojoj subverzivna linija podvlači dvostruki identitet pobednika/gubitnika, ljubav i rajsko savršenstvo nevinih, igre praznine i strah od smrti.

Ako je Igra osnovna poluga života, a nagonska agresija nesumnjiv izvor energije koja ima istu vrednost i značaj kao seksualni nagon čovekov, može li se reći da su razne (društveno prihvatljive) borilačke veštine vid humanizovanja naše animalne prirode i bitna tačka oslonca za opstanak individue?...“

                                                                      iz  predgovora Ljiljane Ćinkul


Tafil Musović (1950), završio Akademiju likovnih umetnosti (1974) i  i postdiplomske studije (1979) u Beogradu. Od 90-ih živi i radi u Amsterdamu.


 


 


Datum objavljivanja: 29.08.2008.