Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Za opstanak Grafičkog kolektiva i DKSG

Saopštenje Srpskog PEN centra povodom problema Grafičkog kolektiva i Doma kulture „Studentski grad“


 


Srpski PEN centar izražava najdublju zabrinutost povodom činjenice da je opstanak Grafičkog kolektiva i Doma kulture „Studentski grad“, dve poznate i ugledne institucije naše kulture, doveden u pitanje u novije vreme. Umesto o njihovim programima i rezultatima njihovog rada, u javnosti se govori o razlozima njihovog ukidanja.

Javne i privatne institucije kulture u našem društvu zaslužuju podršku i zaštitu. Veoma je opasna praksa da se osporava rad institucija koji je višestruko potvrđen u kulturnoj i stručnoj javnosti.

Srpski PEN centar smatra da nisu prihvatljivi razlozi koji se u javnosti navode kao uzrok ukidanja ili promene statusa Grafičkog kolektiva i Doma kulture „Studentski grad“. Mora se naći rešenje koje će omogućiti dalji prepoznatljiv rad ovih dveju institucija jer je to u najboljem interesu naše kulture.

Grafički kolektiv je institucija koja već 68 godina podržava i afirmiše umetničku grafiku, grafički dizajn, crtež i fotografiju. Grafički kolektiv je organizovao preko 2.000 izložbi izložbi i poseduje kolekciju s više od 5.000 radova, što je prva zbirka savremene grafike posle Drugog svetskog rata u Srbiji.

Dom kulture „Studentski grad“ deluje već 43 godine i za to vreme postao je prepoznatljiva adresa naše savremene kulture i umetnosti.

Društvo koje štedi na kulturi na kraju uvek plati najskuplju cenu.

Otuda Srpski PEN centar zahteva od nadležnih gradskih i državnih, kulturnih i prosvetnih vlasti da pronađu rešenje koje će omogućiti dalji rad Grafičkog kolektiva, dok je u slučaju Doma kulture „Studentski grad“ neophodno da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja odustane od plana o racionalizaciji i ukidanju.





Upravni odbor Srpskog PEN centra




U Beogradu 8. marta 2017.


 



Datum objavljivanja: 09.03.2017.