Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Za kraj izložbi u Galeriji fresaka

Ovo je poslednja nedelja u kojoj se mogu posetiti dve manje, ali veoma značajne tematske izložbe u Galeriji fresaka Narodnog muzeja. Na obe su predstavljeni novi arheološki nalazi sa teritorije Srbije iz vremena kada su ovi prostori bili važne oblasti Rimskog carstva.


 


Na izložbi Purpurni odsjaji carskog Sirmijuma mogu se videti fragmenti skulptura rimskih careva prve i druge tetrarhije. Skulpture su bile luksuzne izrade izvedene u porfiru, dragocenom kamenu koji je eksploatisan isključivo u Egiptu.



Postavka izložbe Putovanje rimske dvokolice predstavlja origimalne delove i potpunu rekonstrukciju dvokolice, koja je bila pohranjena u humci uz posmrtne ostatke uglednog pokojnika sa namenom da ga preveze iz ovozemaljskog života u večnost.



U okviru ove izložbe u četvrtak, 25. februara, zainteresovan posetioci moći će da čuju od konzervatora Narodnog muzeja, Miroslava Petelina i Milana Čolovića, o iskustvima u radu na konzervaciji, restauraciji, i na posletku rekonstrukciji ovog jednistvenog nalaza na tlu Srbije. Razgovor pod nazivom O iskustvima konzervatora počeće u Galeriji fresaka 18 časova.



U subotu, 27 februara u 12 časova deca uzrasta od 7 do 10 godina će moći da učestvuju u radionici Recikliraj i napravi rimsku dvokolicu II . Prijavljivanje je obavezno na i.jankovic@narodnimuzej.rs



Izložbe će moći da se pogledaju zaključno sa nedeljom 28. februarom.


 



Datum objavljivanja: 23.02.2016.