Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Za božju ljubav

Rijk muzej u Amsterdamu predstaviće skulpturu “For the Love of God” (Za božju ljubav), čuvenu lobanju sa inkrustacijama od dijamanata Britanca Damiena Hirsta. Ova izložba u Amsterdamu biće svetska premijera internacionalne ture ovog dela.


 


Kao prateći materijal za izložbu Hirst je lično odabrao delove zbirke umetnosti 17. veka iz Rijk muzeja. “For the Love of God” je platinasti odlivak ljudske lobanje sa inkrustacijama koje se sastoje od 8601 perfektnog dijamanta.


Na čelu se nalazi veliki ružičasti dijamant, nazvan “Zvezda lobanje”. Zubi potiču sa prave lobanje. Ovo delo je slavljeno širom sveta i dobilo je ogroman publicitet kada je prvi put prikazano u 2007 u Londonu. Holandski istoričar umetnosti Rudi Fuchs opisao ga je kao “natprirodnu lobanju, gotovo nebesku”. On povezuje Hirstovu lobanju sa motivima “Vanitas” i “Memento mori”koji su bili popularni u zlatno doba flamanske umetnosti. “For the Love of God” u kombinaciji sa Hirstovim izborom dela holandskih majstora 17. veka pokazujena koji način je smrt bila i vekovima ostala značajna tema umetnosti. Kako i dolikuje, Hirstova skulptura će biti izložena u krilu Philips, okružena remek delima zlatnog doba.


 



Datum objavljivanja: 27.08.2008.