Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Yupressfoto

U Kulturnom centru Beograda u galeriji Artget biće otvorena deseta po redu izložba najboljih novinskih fotografija sa konkursa YUPRESSPHOTO 07, u petak 28. marta u 19h.

 


Žiri u sastavu: Ivana Brezovac, mr fotografije i predsednica žirija, Aleksandar Kelić – MFFSJ, član ULUPUDS-a, Branimir Karanović, profesor fotografije na FPU, Dalibor Danilović, fotograf časopisa Gloria i Zvezdan Mančić, predsednik Asocijacije medijskih fotografa Srbije, dodelio je nagradu YUPRESSPHOTO 2007 - Srđanu Iliću, fotografu agencije The Associated Press, za fotografiju naslovljenu Firer.

Govoreći o pobedničkoj fotografiji, Ivana Brezovac je istakla: „Skoro svaki masovni događaj kod nas neminovno podrazumeva sukob: demonstracije, sportske utakmice, odlazak na groblje ili rodni kraj... Fotografija koja je ponela titulu YUPRESSPHOTO ilustruje upravo te sukobe, međuprostor koji se lako naruši, zapali i za svega nekoliko minuta se otme kontroli. Srđan Ilić je uspeo kroz odličnu upotrebu dijagonala, uzorka, kontrasta, dominacije, dobre kompozicije da snimi fotografiju koja ima univerzalan karakter i ilustruje priču koja se dešava skoro svuda u svetu. Davna istina da je najvažnije biti na pravom mestu u pravom trenutku i ovde se pokazala kao tačna, s tim što treba dodati da će izvežbano oko profesionalnog fotografa u svakoj situaciji pronaći makar jedan kadar koji prevazilazi i vreme i sam događaj.“

Dobitnici ostalih nagrada u dvanaest kategorija su: Blic vest - Tanja Valič; Blic vest, reportaža - Miloš Bičanski; Ljudi u vestima - Dragan Kujundžić; Ljudi, reportaža - Igor Pavićević; Priroda i životna okolina, reportaža - Sanja Knežević; Portret reportaža - Aleksandar Plavevski; Sport - Marko Đoković; Sport repotaža - Andrej Čukić; Vesti reportaža - Andrija Ilić; Svakodnevni život -Đorđe Kojadinović; Umetnost - Andrej Isaković.

Realizaciju ovogodišnjeg konkursa pomogli su British American Tobacco, Telenor, Grad Beograd i Informatika.

Izložba će biti otvorena do 8. aprila.


 


Datum objavljivanja: 27.03.2008.