Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

YO.V.A.

Otvaranje izložbe YO.V.A. 2 (Young Viennese Architects 2) u okviru Beogradske internacionalne nedelje arhitekture "BINA 09". Hol Doma omladine Beograd, utorak, 9. jun u 18 časova.

 


Radi davanja podsticaja mladim bečkim arhitektama, član Vlade grada Beča zadužen za razvoj grada i saobraćaj, dipl. ing. Rudolf Šiker (Schicker) je 2005. godine pokrenuo projekat "YO.V.A. – Young Viennese Architects" kao sastavni deo Bečke godine arhitekture. Projekat je nastavljen u jesen 2007.



Izložba YO.V.A.2 (na nemačkom i engleskom jeziku) treba da posluži kao platforma za mlade arhitekte radi predstavljanja njihovih inovativnih kreacija, ideja i koncepata. U okviru široke i otvorene potrage za učesnicima pronađene su osobe i grupe koje su deo mladog, urbanog i živahnog bečkog arhitektonskog dešavanja. Pravo učešća imali su mladi arhitekti do 45 godina sa sedištem arhitektonskog biroa u Beču. Kriterijumi za izbor bili su, između ostalih, inovativni karakter i samostalnost prezentovanih projekata.



Žiri sastavljen od predstavnika iz oblasti arhitekture, arhitektonskog obrazovanja, Grada Beča, Komore arhitekata i inžinjerskih konzolenata, Austrijskog društva arhitekture i Interesnog udruženja arhitekture, izabrao je učesnike na osnovu projekata koje su predali.



Od izobilja kandidatura izabrano je 12 arhitektonskih timova: SUE ARCHITEKTEN, SOLID architecture, nonconform architektur vor ort, t-hoch-n ARCHITEKTUR, Veit Aschenbrenner Architekten, gharkhanzadeh sandbichler architekten zt gmbh, polar, HEIN-TROY Architekten, kiskan kaufmann, CHRISTOPH KARL + ANDREAS BREMHORST Architekten, HOLODECK architects i x architekten.



Pre izbora su se ovi timovi samo površno međusobno poznavali, pa su pripreme za izložbu iskoristili za stručnu diskusiju i umrežavanje. Kao konkretan proizvod toga nastao je zajednički panoramski kolaž sa arhitektonskim intervencijama iz priloga svih timova o aktuelnim pitanjima iz oblasti arhitekture i urbanizma.



Izložba traje do 04. jula 2009.


 


 


Datum objavljivanja: 08.06.2009.